O delegație chineză de rang înalt se va deplasa în Coreea de Nord săptămâna aceasta în prima vizită străină acceptată de regimul lui Kim Jong-un după ce Phenianul a închis granițele țării în urmă cu 3 ani din cauza pandemiei de COVID-19, relatează Reuters.

Granita dintre Coreea de Nord si SudFoto: Ahn Young-joon / AP / Profimedia

Delegația chineză va fi condusă de Li Hongzhong, un membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, aceasta urmând să participe la celebrările marcate de aniversarea a 70 de ani de la încheierea Războiului din Coreea.

Coreea de Nord și-a închis toate granițele la începutul lui 2020, refuzând inclusiv schimburile comerciale și pe cele diplomatice, din cauza temerilor legate de răspândirea coronavirusului.

Situația a provocat o criză alimentară fără precedent de la foametea din anii 1990, însă datele privind anvergura dezastrului sunt limitate de secretomania extremă a regimului lui Kim Jong-un.

Mass-media nord-coreeană, care a anunțat luni vizita, nu a precizat dacă aceasta va marca într-un fel o schimbare de politici în acest sens sau va fi doar o excepție de la regulă.

Li, care este de asemenea vicepreședinte al Comitetului Permanent al Congresului Național al Poporului Chinez, va vizita Coreea de Nord „pentru a lua parte la celebrările pentru a 70-a aniversare a victoriei în Marele Război de Eliberare a Patriei”, a anunțat televiziunea de stat KCNA a Phenianului.

Coreea de Nord se referă la data de 27 iulie 1953, când a fost semnat armistițiul care a pus capăt Războiului Coreean, drept „ziua victoriei”.

Este așteptat ca evenimente de anvergură să fie organizate anul acesta cu ocazia aniversării.