Ungaria s-a apropiat de scenariul unei posibile părăsiri a Uniunii Europene, afirmă Andras Simor, fostul guvernator al Băncii Centrale de la Budapesta între 2007 și 2013, citat de Bloomberg.

Andras SimorFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Simor, care a ajutat la gestionarea economiei ungare când Budapesta a avut nevoie de un împrumut de la Fondul Monetar Internațional pentru a face față crizei economice din 2007-2008, spune totuși că scenariul unui „Hu-Exit” nu este cel mai probabil, dar că „este unul posibil”.

„Probabilitatea sa, dacă era 10% anul trecut, acum s-a ridicat la 20%-30%”, a spus el într-o intervenție la televiziunea ATV.

„Mă tem că guvernul va manevra țara într-o situație în care o ieșire din Uniunea Europeană devine o alternativă reală”, a adăugat Andras Simor, un critic vocal al lui Viktor Orban.

În ceea ce privește perspectivele economiei ungare, fostul guvernator a spus că nu se așteaptă ca aceasta să sufere o „implozie”, ci mai degrabă să „alunece lent pe tobogan” în jos.

Ungaria se confruntă cu cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, deși a primit o derogare de la sancțiunile europene față de importurile energetice din Rusia.

Luna trecută guvernul lui Viktor Orban a renunțat la plafonarea prețurilor la alimente, măsură introdusă la începutul lui 2022, cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare pe care Fidesz le-a câștigat în cele din urmă, în pofida frontului comun făcut de partidele de opoziție.

Deficitul bugetar al Ungariei a ajuns și el la un nivel record după ce guvernul Orban a implementat mai multe măsuri populiste înaintea alegerilor.