Guvernul conservator al premierului britanic Rishi Sunak a pierdut două locuri strategice în Parlament vineri, dar, în mod neaşteptat, a păstrat fostul centru de vot al lui Boris Johnson, constituind un obstacol pentru principalul partid de opoziţie, cel laburist, relatează Reuters.

Premierul britanic Rishi SunakFoto: Leon Neal / AFP / Profimedia Images

Voturile au fost unul dintre ultimele teste electorale înainte de alegeri generale aşteptate anul viitor şi au fost văzute ca un indicator al perspectivelor celor două partide principale.

Conservatorii au păstrat fostul loc al lui Johnson la o diferenţă de mai puţin de 500 de voturi, fiind o mare uşurare pentru Sunak, care a evitat la limită să devină primul lider britanic din ultimii peste 50 de ani care pierde trei alegeri parţiale într-o singură zi.

Sunak, fost ministru de finanţe şi fost bancher de investiţii, a încercat să folosească conducerea sa tehnocrată pentru a restabili credibilitatea conservatorilor după o serie de scandaluri produse anul trecut, care l-au forţat pe Boris Johnson să demisioneze, iar problemele economice au obligat-o pe succesoarea sa, Liz Truss, să renunţe după doar şase săptămâni.

Cu o inflaţie care se încăpăţănează să rămână ridicată, stagnare economică, taxe şi rate ipotecare în creştere, tulburări în industrie şi timpi mari de aşteptare pentru a folosi serviciul de sănătate de stat, conservatorii au fost pregătiţi să piardă toate cele trei curse electorale.

Într-un rezultat surpriză, Partidul Conservator a păstrat locul din Uxbridge şi South Ruislip, după decizia-şoc a lui Johnson de a pleca din Parlament, luna trecută, după ce s-a constatat că a făcut declaraţii eronate privind petrecerile ţinute la Downing Street în timpul pandemiei de coronavirus.

În discursul său victorios, fostul poştaş Steve Tuckwell, care a câştigat fotoliul, a spus că victoria partidului său se datorează unor factori locali, arătând că primarul laburist al Londrei a extins zona cu emisii scăzute pentru a include regiuni suburbane, cum e Uxbridge.

Celelalte rezultate au arătat vulnerabilităţile conservatorilor pe două fronturi: pierderea unui loc dintr-o zonă rurală, în nordul Angliei, unde a avut performanţe bune în trecut, şi a unuia în sud-vest, un bastion tradiţional.

Laburiştii au câştigat centrul de vot din Selby şi Ainsty în faţa conservatorilor la o diferenţă de 4.000 de voturi, după ce un aliat al lui Johnson a demisionat, în semn de solidaritate. Partidul a afirmat că răsturnarea majorităţii de 20.137 de la alegerile generale trecut reprezintă cea mai mare majoritate pe care formaţiunea a răsturnat-o la alegeri parţiale de la Al Doilea Război Mondial încoace.

În Somerton şi Frome, în sud-vestul Angliei, liberal-democraţii de centru au reuşit să răstoarne o majoritate conservatoare de 19.213 după ce un al treilea membru al Parlamentului a demisionat pe fondul unor acuzaţii de hărţuire sexuală şi uz de cocaină.

John Curtice, cel mai cunoscut sondator de opinie din Marea Britanie, a declarat, bazat pe rezultatele laburiştilor, că este puţin probabil ca partidul să obţină o majoritate incontestabilă la următoarele alegeri.

Curtice a declarat că înfrângerea laburiştilor în Uxbridge arată „fragilitatea potenţială” a avansului partidului în sondaje, în timp ce conservatorii sunt vulnerabili în zonele din sud.

Liderii celor două principale partide politice „au rămas cu ceva la care să se gândească, în lumina acestor rezultate”, a afirmat el. (news.ro)