Peste 1.000 de persoane au fost condamnate în legătură cu revoltele izbucnite în Franţa după decesul la finalul lunii iunie al unui adolescent, printre care 600 au fost întemniţate, a anunţat miercuri Ministerul Justiţiei francez, citat de AFP și Agerpres.

Violențe în Franța după ce un polițist a împușcat un adolscent de 17 aniFoto: Poitout Florian/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

În total, au fost date 1.278 de hotărâri judecătoreşti, în 95% din cazuri fiind vorba despre condamnări, a detaliat ministrul justiţiei francez Eric Dupond-Moretti, pentru postul de radio RTL.

El a adăugat că 1.300 de persoane au fost deferite Parchetului şi că 905 au trebuit să compară imediat în faţa instanţei.

La finalul acestor audieri, 1.056 de persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea, dintre care 742 la o pedeapsă medie cu executare de 8,2 luni.

Moartea lui Nahel (17 de ani) în timpul unui control rutier la Nanterre, în suburbiile de vest ale Parisului, a declanşat un val de violenţă, cu incendieri de automobile, avarierea unor clădiri publice şi ciocniri cu forţele de ordine în numeroase oraşe din Franţa.

În 2005, după trei săptămâni de revoltă urbană ca urmare a morţii a doi adolescenţi în regiunea pariziană ce erau urmăriţi de poliţişti, 4.728 de persoane au fost reţinute şi justiţia a pronunţat peste 400 de condamnări la închisoare cu executare.