Un soldat american este probabil reținut în Coreea de Nord după ce a trecut granița în timpul unei vizite în zona demilitarizată (DMZ) care separă țara de vecinul său sudic, au anunțat marți oficiali de la Washington, citate de AFP.

Zona care separă Coreea de Nord și Coreea de SudFoto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

„Un militar american, în timpul unei vizite, a traversat în mod voluntar și fără autorizație” linia de demarcație (DMZ), a declarat colonelul Isaac Taylor, purtătorul de cuvânt al forțelor americane din Coreea de Sud.

Un alt oficial american declarase anterior pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că se presupune că soldatul este deținut în Coreea de Nord.

Potrivit postului de televiziune american CBS, soldatul urma să fie trimis în Statele Unite din motive disciplinare, dar a reușit să părăsească aeroportul și să se alăture unui grup de vizitatori la DMZ.

Cu câteva ore mai devreme, postul de comandă al Națiunilor Unite subliniase că acesta se afla în „zona de securitate comună” și menționase pur și simplu un „cetățean american”, fără a preciza statutul său militar.

Contactat de AFP, Ministerul sud-coreean al Apărării a refuzat să comenteze.

„Bărbatul a scos un puternic „ha ha ha ha” și a fugit printre clădiri” după ce grupul din care făcea parte a vizitat una dintre clădirile de pe amplasament, a declarat un martor de la fața locului pentru CBS News.

Zona demilitarizată (DMZ) separă cele două Corei, iar graniţa sa este una dintre cele mai puternic fortificate zone din lume. Este plină de mine antipersonal, înconjurată de garduri electrice şi de sârmă ghimpată, iar camerele de supraveghere şi gărzile înarmate sunt teoretic în alertă 24 de ore din 24, menţionează BBC.