După Washington, Israelul a decis să „recunoască suveranitatea Marocului” asupra teritoriului disputat al Saharei Occidentale, a anunțat luni cabinetul regal de la Rabat, citând o scrisoare a premierului israelian Benjamin Netanyahu, într-un context regional tensionat, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Ronaldo Schemidt / AFP / Profimedia Images

„În această scrisoare, premierul israelian a adus în atenția Majestății Sale Regele (Mohammed al VI-lea) decizia statului Israel de a recunoaște suveranitatea Marocului asupra teritoriului din Sahara Occidentală”, a precizat Palatul într-un comunicat.

În scrisoarea sa, Netanyahu precizează că poziția țării sale va fi „reflectată în toate actele și documentele relevante ale guvernului israelian”.

Ea va fi „transmisă Națiunilor Unite, organizațiilor regionale și internaționale din care Israelul este membru, precum și tuturor țărilor cu care Israelul întreține relații diplomatice”, adaugă liderul israelian, potrivit unor extrase din scrisoarea sa citate în comunicatul regal.

În fine, Netanyahu l-a informat pe suveranul marocan că Israelul examinează în mod pozitiv „deschiderea unui consulat în orașul Dakhla”, situat în partea din Sahara Occidentală controlată de regat.

Rabat ar dori ca aliații săi să deschidă reprezentanțe diplomatice în Sahara Occidentală, ca recunoaștere a suveranității sale asupra acestui vast teritoriu și ca semn al sprijinului lor pentru regat.