Președintele american Joe Biden l-a invitat pe premierul israelian la o „întâlnire” în viitorul apropiat, a anunțat luni biroul lui Benjamin Netanyahu, pe fondul unor relații tensionate între cele două administrații, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Amir Cohen / UPI / Profimedia Images

„Președintele Biden l-a invitat pe prim-ministru la o întâlnire în curând în Statele Unite. Premierul a acceptat invitația”, a precizat biroul lui Netanyahu într-un comunicat.

Biden a criticat anterior controversatul proiect de lege al guvernului Netanyahu privind reforma judiciară, unul dintre cele mai de extremă dreapta din istoria țării, și extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania ocupată.

Într-o conversație telefonică purtată luni între cei doi lideri, Netanyahu „l-a informat pe președintele american despre legea care ar trebui să fie adoptată săptămâna viitoare în parlament și despre intenția sa de a încerca (...) să obțină un sprijin public larg (...) pentru restul procesului legislativ”, a precizat biroul premierului.

Acesta a subliniat că întâlnirea a fost „lungă și caldă”.

Proiectul de lege privind reforma sistemului judiciar, considerat de criticii săi ca o mișcare spre autoritarism, a dus la manifestații masive în Israel de luni de zile.

Săptămâna trecută, Parlamentul a aprobat în primă lectură o măsură cheie a reformei care vizează anularea posibilității ca sistemul judiciar să se pronunțe asupra „rezonabilității” deciziilor guvernamentale.

Anunțul acestei invitații intervine chiar în ziua în care președintele israelian Isaac Herzog, care joacă un rol esențialmente ceremonial, urmează să se deplaseze la Washington, unde a fost invitat de Biden.