Principalul diplomat al Partidului Comunist Chinez, Wang Yi, a îndemnat India să se concentreze asupra „intereselor comune” și să se alăture Chinei „la jumătatea drumului” pentru a dezamorsa tensiunile de la graniță, a anunțat sâmbătă Ministerul chinez de Externe, potrivit AFP.

Wang YiFoto: STEPHEN SHAVER / UPI / Profimedia

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat de la o ciocnire la graniță în înălțimile Himalaya în iunie 2020, în care au fost uciși 20 de soldați indieni și cel puțin patru militari chinezi, o tensiune agravată de o dispută privind eliberarea de vize.

„Interesele comune ale Chinei și Indiei depășesc în mod clar diferențele dintre ele”, i-a spus Wang Yi ministrului indian de externe Subrahmanyam Jaishankar.

Cei doi oficiali s-au întâlnit vineri, în marja discuțiilor privind Asia de Sud-Est de la Jakarta, a precizat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

„Cele două părți ar trebui să se sprijine reciproc, în loc să se suspecteze reciproc”, a adăugat Wang Yi.

Cele două țări cele mai populate din Asia sunt blocate într-o confruntare militară de-a lungul frontierei lor, în mare parte netrasate, din regiunea Ladakh.

De asemenea, Beijingul revendică statul indian Arunachal Pradesh ca parte integrantă a Tibetului și consideră Kashmirul un teritoriu disputat.

„Sperăm ca partea indiană să întâlnească China la jumătatea drumului și să găsească o soluție la problema frontierei care să fie acceptabilă pentru ambele părți”, a declarat Wang.

Cele două părți au convenit să organizeze următoarea rundă de discuții la nivel de comandanți militari privind problema frontierei „cât mai curând posibil”, potrivit comunicatului Ministerului chinez de Externe.

În ciuda relațiilor tensionate, China este al doilea partener comercial al Indiei.

În 2020, India a încercat să limiteze investițiile Chinei, în condițiile în care tensiunile politice dintre cele două țări au crescut odată cu ciocnirea soldaților lor în regiunea disputată din Himalaya.

„China este foarte îngrijorată de recentele măsuri restrictive luate de India împotriva companiilor chineze”, a declarat Wang, care a îndemnat New Delhi să le ofere un „mediu de afaceri echitabil, transparent și nediscriminatoriu”.