Costul ingredientelor pentru prepararea tradiţionalului fel de mâncare "Coq au Vin" a crescut şi în luna iunie, sfidând tendinţa de reducere a inflaţiei generale, un semn că preţurile mai mici la energie şi produse angro se transmit mai lent până în rândul produselor de pe rafturile supermarketurilor, transmite Bloomberg.

Coq au vinFoto: Liz Hafalia / AP / Profimedia

Indexul special analizat de Bloomberg, care calculează cât trebuie să plătească o gospodărie pentru ingredientele necesare gătirii renumitului fel de mâncare franţuzesc, a crescut cu 10,6% în ritm anual în luna iunie. De vină sunt preţurile la morcovi, ceapă şi ciuperci, care au înregistrat o creştere accelerată faţă de avansul din luna mai.

Creşterea din luna iunie este mai mică decât avansul de 12,4% în ritm anual înregistrat de acelaşi index în luna mai, graţie încetinirii ritmului de creştere a preţurilor la carnea de pui. Preţurile la carnea de pui, cel mai scump ingredient pentru un "Coq au Vin", au crescut cu doar 9,3% în ritm anual în luna iunie, fiind pentru prima dată când acest articol a înregistrat o creştere mai mică de 10% în ultimele 12 luni.

Cu toate acestea, costul total pentru a găti un "Coq au Vin" a atins un nou maxim istoric de 19,42 euro în luna iunie.

În paralel, datele oficiale arată că în luna iunie rata generală a inflaţiei în Franţa a încetinit până la 5,3%, cel mai redus nivel înregistrat după luna martie a a anului trecut. Totuşi, preţurile la alimente continuă să înregistreze majorări semnificative, de 13,7%, iar produsele proaspete sunt cu 14,1% mai scumpe.

Separat, indicele lunar Paella Index, calculat tot de Bloomberg, a urcat cu 14,5% în luna iunie 2023 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, chiar dacă indicele general al preţurilor de consum în Spania a coborât sub 2%.