Autoritățile cipriote au anunțat miercuri că în al doilea trimestru au plecat din țară mai mulți migranți decât au sosit pentru a cere azil, „o premieră” în ultimii ani pe insula mediteraneană, potrivit AFP.

Larnaca, CipruFoto: Sofia Lambrianidou / Panthermedia / Profimedia Images

Afirmând că se află în prima linie a fluxurilor migratorii în cadrul Uniunii Europene, din care face parte din 2004, Cipru cere de ani de zile mai multe fonduri și sprijin politic din partea Bruxellesului pentru a face față acestei probleme.

În ultimele luni, autoritățile cipriote și-au intensificat eforturile pentru a trimite imigranții ilegali în alte țări.

„Pentru prima dată după mulți ani, datorită acțiunilor și măsurilor coordonate, numărul total de imigranți care au părăsit Cipru este mai mare decât numărul imigranților sosiți”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Între aprilie și iunie, au fost depuse 2.381 de cereri de azil, în timp ce, în același timp, 2.714 migranți au părăsit Cipru, a adăugat acesta.

Plecările pot lua forma relocării voluntare, prin intermediul unui program european pentru solicitanții de azil, a întoarcerii voluntare în țara de origine sau a expulzării, a precizat ministerul.