Guvernul SUA a fost ținta unui atac cibernetic chinez care a vizat în special Departamentul de Stat, au declarat miercuri surse oficiale, citate de AFP.

Hackeri chineziFoto: Shutterstock

Atacul a vizat în special conturile de e-mail ale mai multor agenții federale, a declarat gigantul IT Microsoft, citând un actor „cu sediul în China pe care Microsoft îl numește Storm-0558”.

Microsoft nu a identificat țintele vizate, dar un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat miercuri că departamentul responsabil cu formularea diplomației americane a fost afectat.

„Departamentul de Stat a detectat o activitate anormală și a luat măsuri imediate pentru a securiza sistemele noastre informatice și va continua să monitorizeze îndeaproape situația”, a spus el, fără a da detalii.

„În ceea ce privește securitatea cibernetică, nu dezvăluim care a fost răspunsul nostru, iar incidentul este în curs de investigare”, a adăugat el.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat pentru postul de televiziune ABC că activitatea de piraterie informatică a fost „detectată destul de repede”.

„Am reușit să evităm alte breșe”, a spus el.

Acest nou atac cibernetic intervine într-un moment în care Statele Unite și China, angajate într-o competiție acerbă, au reluat contactele la cel mai înalt nivel după luni de tensiuni, în special cu ocazia vizitei secretarului de stat pentru afaceri externe în Statele Unite.