O lumină puternică pe cer, urmată de o bubuitură, a fost vizibilă marți, în jurul orei 22, și pe cerul Bulgariei, fiind observată din aproape toate orașele din țara vecină, potrivit Meteo Balkans, relatează agenția Rador.

Meteorit observat pe cer în Târgu JiuFoto: Captură video Facebook

„Momentan, din informaţiile noastre reiese că este vorba despre un meteorit căzut, care a fost observat în aproape toate oraşele din Bulgaria. Oamenii au declarat că au văzut o lumină puternică pe cer, care a transformat noaptea în zi, urmată de o bubuitură puternică. Locul exact unde a căzut meteoritul nu a fost încă depistat”, menționează site-ul.

O posibilă cădere a unui meteorit a fost confirmată și de Centrul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, precum şi de Ministerul de Interne de la Sofia.

„La ora 22:00, s-a auzit o explozie în zona Vidin. Echipe ale Direcţiei regionale a Ministerului Afacerilor Interne au inspectat zona. Nu există informaţii privind persoane rănite sau pagube materiale. Ancheta este în derulare”, a informat Ministerul bulgar de Interne.

Pe reţelele de socializare, oamenii spuneau că ar fi văzut corpul ceresc în regiunile Vraţa, Montana, Sofia, precum şi Burgas, Plovdiv şi alte oraşe.

Alertă după lumina puternică de pe cerul României

​Salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj au intrat în alertă, marţi seară, după ce o lumină puternică, cu flacără şi zgomot, a fost observată pe cer, trecând peste creasta masivului Vâlcan, relatează News.ro.

Prima supoziţie a fost a unui avion cu probleme, însă ulterior salvamontiştii şi-au dat seama, pe baza informaţiilor şi a imaginilor, că este vorba de un meteor care a urmat o traiectorie către S-SE, pe linia Stăneşti-Târgu Jiu-Târgu Cărbuneşti.

Momentan nu se știe dacă a fost vorbă despre un meteor sau meteorit.

Diferența dintre meteor și meteorit

Meteorul este un fenomen care constă în apariția, pe bolta cerească, a unui punct luminos care se mișcă cu mare viteză, lăsând uneori o dâră care se stinge după scurt timp.

Meteoritul este un corp mineral sau metalic care cade pe pământ din spațiul cosmic. În cazul de față NU există încă o dovadă că un fragment ar fi căzut pe suprafața Terrei.

Ce se întâmplă când cauți pe Google „meteorit"

În momentul în care utilizatorii caută cuvântul „meteorit” în motorul de căutare Google, fragmentul de corp ceresc traversează cu viteză mare ecranul în doar câteva secunde.

Apoi, când se lovește de marginea ecranului, imaginea tremură.