Leslie Van Houten, o fostă adeptă a „gurului” sângeros Charles Manson, a fost eliberată marți din închisoare, după ce a petrecut peste 50 de ani în spatele gratiilor pentru o dublă crimă comisă în 1969, au confirmat autoritățile penitenciare din California, potrivit AFP.

Leslie Van Houten in 1969Foto: GEORGE BRICH / AP / Profimedia

În vara anului 1969, membrii cultului satanic al lui Charles Manson au făcut ravagii în Los Angeles, comițând cel puțin nouă crime brutale.

Printre victimele lor s-a numărat actrița și modelul Sharon Tate, căsătorită pe atunci cu cineastul Roman Polanski.

Leslie Van Houten, o adeptă a familiei Manson, a fost condamnată pentru că a participat la uciderea unui cuplu, Leno și Rosemary LaBianca, în locuința lor, în august 1969. Condamnată inițial la moarte, ea a fost în cele din urmă condamnată la închisoare pe viață, după mai multe procese.

Acum în vârstă de 73 de ani, Van Houten „a fost eliberată condiționat la 11 iulie 2023”, a precizat administrația penitenciară californiană într-un comunicat de presă remis AFP.

Justiția americană s-a pronunțat deja de cinci ori în favoarea eliberării sale condiționate. Dar de fiecare dată, guvernatorii californieni Jerry Brown și apoi Gavin Newsom s-au opus la această decizie.

În ultimul său refuz, în 2022, Newsom a considerat că femeia „reprezintă în prezent un pericol prea mare pentru societate”.

La sfârșitul lunii mai, o curte de apel din California a anulat acest veto. Judecătorii au considerat că nu există „nicio dovadă care să susțină concluziile guvernatorului”.

Aceștia au subliniat comportamentul ei exemplar în calitate de deținută și „deceniile de terapie” pe care le-a urmat.

În urma acestei decizii, Newsom a decis să nu solicite instanțelor de judecată să ducă cazul la Curtea Supremă din California, un proces care ar fi putut dura mai mulți ani.

„Guvernatorul este dezamăgit de decizia curții de apel de a o elibera pe doamna Van Houten, dar nu va lua alte măsuri, având în vedere șansele reduse de succes”, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt.

Ea a adăugat, totuși, că familiile victimelor încă „resimt impactul brutal” al crimelor din familia Manson.

Avocata lui Van Houten s-a declarat „foarte mulțumită” de faptul că eliberarea s-a produs „atât de repede” după ce guvernatorul a renunțat.

Fosta deținută va trebui acum să petreacă „un an într-un centru de reabilitare pentru a dobândi abilitățile necesare pentru a face față unei lumi care s-a schimbat atât de mult în ultimele cinci decenii”, a declarat Nancy Tetreault într-un comunicat de presă.

Potrivit avocatei, ea va căuta, de asemenea, „un loc de muncă în domenii care să se bazeze pe calificările (...) pe care le-a obținut în închisoare”.