Casa Albă a mărturisit de fapt că a comis crime de război acceptând să trimită muniţii cu dispersie în Ucraina, potrivit unor declaraţii difuzate duminică seara de ambasada Rusiei în SUA, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

"Am urmărit cu atenţie declaraţiile făcute de purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, despre furnizarea de muniţii cu dispersie în Ucraina. Oficialul a recunoscut de facto comiterea de crime de război de către Statele Unite în conflictul ucrainean", a scris ambasada rusă pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc de folosirea de muniţii cu dispersie în războiul pe care Moscova îl duce de 500 de zile împotriva Kievului. Ucraina a promis săptămâna trecută că muniţiile pe care SUA au decis să le livreze Kievului nu vor fi folosite în Rusia.

Statele Unite au anunţat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina în faţa Rusiei, inclusiv muniţii cu dispersie, depăşind un nou prag în tipul de armament furnizat Kievului. Anunţul Washingtonului a atras critici puternice din partea ONG-urilor şi a pus într-o situaţie stânjenitoare ţările europene.

Aceste arme extrem de controversate pot dispersa până la câteva sute de încărcături explozive mici şi sunt acuzate că provoacă multe victime civile colaterale.

Ele sunt interzise în multe ţări, în special europene, semnatare ale Convenţiei de la Oslo din 2008, la care nici Statele Unite, nici Ucraina, nici Rusia nu sunt părţi.