SUA au ucis un lider ISIS în estul Siriei după ce au efectuat o lovitură cu drone pe 7 iulie, a declarat, duminică, Comandamentul central american, relatează Reuters.

Lovitura impotriva ISIS in SiriaFoto: Khalid Mohammed / Associated Press / Profimedia Images

A folosit aceleași drone MQ-9 în atac, care „mai devreme în cursul zilei au fost hărțuită de aeronavele rusești într-un contact care a durat aproape două ore”, se arată într-un comunicat.

„Comandamentul central al SUA a efectuat o lovitură în Siria care a dus la moartea lui Usamah al-Muhajir, un lider al ISIS în estul Siriei”, arată comunicatul fără a oferi mai multe detalii despre al-Muhajir.

În ultimul an, Washingtonul a intensificat raidurile și operațiunile împotriva presupușilor agenți ISIS în Siria, ucigând și arestând diverși lideri ai săi care s-au adăpostit în zonele aflate sub controlul rebelilor susținute de Turcia, după ce grupul și-a pierdut ultimul teritoriu în Siria în 2019.

Campania condusă de SUA, care l-a ucis pe fostul șef al ISIS, Abu Bakr al Baghdadi, care se declarase „califul tuturor musulmanilor”, i-a vizat de atunci pe liderii suspectați care ar fi planificat atacuri în străinătate.

Cu toate acestea, comandanţii militari americani spun că ISIS rămâne o ameninţare semnificativă în regiune, deşi capacităţile sale au fost degradate, posibilitatea de a-şi restabili reţeaua fiind slăbită.

Statul Islamic a controlat o treime din Irak şi Siria la apogeul său, în 2014. Deşi a fost învins în ambele ţări, militanţii săi continuă să conducă atacuri insurgente.