Procuratura federală belgiană a anunțat vineri că a desemnat un judecător anti-terorism care să investigheze un fost soldat suspectat că l-a amenințat pe premierul Alexander De Croo într-un videoclip postat pe Facebook, relatează AFP.

Alexander De CrooFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acest filmuleț, preluat de mai multe trusturi de presă, arată cum un individ trage mai multe focuri de armă spre o fotografie a premierului care este lipită de copac într-o pădure.

Se aud patru focuri de armă.

Fața trăgatorului este blurată, dar îl auzim prezentându-se ca un soldat care a fugit din armată „pentru a se ascunde”. Vorbește în engleză și spune că în prezent se află în Norvegia.

O anchetă a fost deschisă pentru „amenințare de atac terorist” și încredințată unui magistrat din Bruxelles specializat în terorism, a anunțat parchetul federal.

"Individul, născut în 1993, este un fost militar care a părăsit recent armata. Unele dintre remarcile sale evocă amenințări la adresa premierului belgian și/sau a membrilor guvernului", a subliniat comunicatul de presă.

O operațiune a poliției a avut loc în cursul zilei la domiciliul suspectului, în Leopoldsburg, dar acesta nu era acolo. „Ar fi plecat recent din țară”, potrivit procuraturii.

Ca măsură de precauție, geniștii au fost chemați să asiste polițiștii în timpul perchezițiilor și a fost amenajat un perimetru de securitate.

La rândul său, premierul a încercat să fie liniştitor spunând că „serviciile noastre de securitate” spun că „nu există niciun motiv pentru care să mă adăpostesc (...) și să îmi fac griji pentru mine”, a declarat De Croo.