Sute de șoferi au ajuns, recent, într-o zonă interzisă mașinilor din centrul vechi al orașului München. Iar acest lucru i-a costat, în urma controalelor poliției, deși n-a fost vina lor. Fenomenul s-a datorat informațiilor eronate transmise de un serviciu de navigare.

MunchenFoto: Dreamstime.com

Șoferii navigați de Google Maps au fost prinși de poliție și de serviciul pentru supravegherea traficului municipal (KVÜ), în zona pietonală de la Viktualienmarkt. Localnicii și trecătorii au observat că, dintr-o dată, o mulțime de șoferi neautorizați rulau cu mașinile prin zona pietonală, prin urmare au alertat autoritățile.

Sute de șoferi au fost astfel prinși de controlorii de trafic, în ultimele săptămâni, lucru relatat în premieră de Bild.de. Sumele datorate din amenzi însumează peste 17.000 de euro.

Eroarea de 50 de euro

Administrația locală a făcut verificări în orașul vechi (Altstadt) în șase zile, începând din 20 iunie. De atunci, a emis peste 342 de amenzi, a câte 50 de euro fiecare. „Traficul auto la fața locului este destul de periculos, sunt foarte mulți oameni într-un spațiu mic”, a spus o purtătoare de cuvânt a administrației.

De ce popularul serviciu de navigare a direcționat șoferii spre zona interzisă? Un purtător de cuvânt al poliției a declarat, pentru Bild.de: „Probabil că sistemul a înregistrat multe călătorii ale taximetriștilor, bicicliștilor, etc. și apoi a schimbat regulamentul. Cel puțin așa ne-a spus un angajat Google”.

Este posibil ca traficul de livrare să fi jucat, de asemenea, un rol, a spus purtătorul de cuvânt al administrației locale. Utilizatorii drumurilor menționați sunt scutiți de interdicția asupra Viktualienmarkt.

Scapă Google basma curată?

În ciuda erorii de direcționare, șoferii amendați în München probabil nu pot da vina pe concernul american Google, deoarece șoferul este responsabil de condus, nu sistemul de navigare. După ce administrația din München a semnalat eroarea concernului din SUA, aceasta a fost corectată în baza de date Google.

Nu este însă prima dată când Google Maps trimite „aiurea”, au mai existat rateuri care apoi l-au costat pe șofer. Potrivit presei germane, vara trecută aplicația a direcționat numeroși turiști din Mallorca pe străzile istorice din jurul Catedralei de pe insulă, care sunt interzise pentru mașini. (foto: Dreamstime.com)