Un bărbat din Suedia a fost găsit vinovat joi de tentativă de finanţare a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), informează Reuters. Verdictul survine într-un moment sensibil pentru relaţiile Suediei cu Turcia.

Manifestație a susținătorilor PKKFoto: snapshot-photography/F Boillot / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bărbatul, un kurd originar din Turcia, „a încercat să determine sub ameninţarea armei un om de afaceri kurd din Stockholm să dea bani pentru PKK", a precizat într-un comunicat judecătorul Mans Wigen.

„Tentativa de şantaj a avut loc în cadrul unei activităţi extinse de strângere de fonduri desfăşurată de PKK în Europa prin mijloace precum extorcarea", a menţionat acesta.

Acuzatul a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare pentru tentativă de extorcare, uz de armă şi finanţarea terorismului, acesta urmând să fie expulzat din Suedia fără posibilitatea de a reveni.

PKK, care a lansat o rebeliune armată împotriva statului turc în 1984, este considerat oficial organizaţie teroristă în Turcia, SUA şi UE, iar Ankara a blocat până acum aderarea la NATO a Suediei în parte pentru că o acuză că a oferit adăpost susţinătorilor acestei grupări.

O reuniune era programată joi la Bruxelles între Suedia şi Turcia, la care vor participa miniştrii de externe, şefii serviciilor de informaţii şi consilierii de securitate naţională. (Agerpres)