Președintele belarus Alexander Lukașenko, care luna trecută a intermediat un acord pentru a pune capăt revoltei Wagner Rusia, a declarat joi că liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin nu se mai află în Belarus.

Evgheni PrigojinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
  • UPDATE 11:50 Lukașenko susține că Prigojin n va fi lichidat de Moscova. „Ieri după-amiază am avut o conversație telefonică cu el (Prigojin) și tocmai discutam despre aspectele acțiunilor viitoare ale PMC Wagner. El mi-a spus un singur lucru: `Vom lucra pentru binele Rusiei și ne vom face datoria până la sfârșit`. Ce se va întâmpla cu el? Ei bine, orice se poate întâmpla în viață. Dar dacă credeți că Putin este atât de răuvoitor și răzbunător încât mâine va fi `omorât`... Nu, nu se va întâmpla.”

Lukașenko spusese la 27 iunie că Prigojin a sosit în Belarus ca parte a acordului. Dar el a declarat joi presei că, „în ceea ce-l privește pe Prigojin, acesta se află în Sankt Petersburg. El nu se află pe teritoriul Belarusului".

„Unde se află el în această dimineață? Poate că s-a dus la Moscova, poate în altă parte, dar nu se află în Belarus", a afirmat Lukașenko, potrivit agenției belaruse Belta.

Un avion privat care are legătură cu Prigojin a plecat miercuri din Sankt Petersburg spre Moscova și se îndrepta joi spre sudul Rusiei, potrivit datelor de urmărire a zborului, dar nu era clar dacă șeful mercenarilor se afla la bord.

Televiziunea de stat rusă a lansat miercuri un atac virulent la adresa lui Prigojin și a afirmat că investigația privind cele întâmplate este încă în curs de desfășurare în mod energic.

„De ce mă întrebați unde se află astăzi compania militară privată `Wagner` și șeful acestei companii? Această companie este, înțelegeți foarte bine, una rusească. Deci întrebarea, în mod clar, nu mă privește. Din câte știu eu, luptătorii, membrii foarte serioși ai PMC `Wagner` se află în taberele lor permanente. În acele tabere, unde au fost după retragerea de pe front pentru recuperare, tratament, odihnă și așa mai departe. Există o rotație normală pentru un astfel de război. După Bahmut au fost aduși în tabăra lor, acolo se află acum", a declarat Alexander Lukașenko.

Lukașenko a declarat că oferta ca Wagner să staționeze o parte din luptătorii săi în Belarus - o perspectivă care a alarmat țările vecine din NATO - rămâne în picioare. El a spus că nu consideră că aceasta reprezintă un risc pentru Belarus și nu crede că luptătorii Wagner ar ridica vreodată armele împotriva țării sale.