Guvernul taliban care controlează Afganistanul a cerut să i se ofere posibilitatea de a participa la următorul summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), alianță care include Rusia și China, relatează Interfax.

O delegatie a talibanilor a fost primita si la Moscova in octombrie 2021Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Ministerului de externe taliban și-a exprimat dorința în acest sens la o zi după ultimul summit al OCS, care a avut loc marți și care a consacrat intrarea Iranului în alianță. Guvernul de la Teheran semnase deja un referendum privind intrarea în OCS în luna septembrie a anului trecut.

Talibanii au subliniat miercuri că salută astfel de întâlniri cu scopul de a promova „armonia și securitatea în regiune” și „pentru a extinde cooperarea”.

Ei au salutat de asemenea declarația finală a summit-ului OCS care notează sprijinul pentru „un Afganistan liber, stabil, unit, fără război și fără droguri”.

În plus, ministerul de externe de la Kabul a remarcat „necesitatea” de a continua oferirea de asistență umanitară afganilor și facilitarea întoarcerii refugiaților. În schimb, talibanii și-au exprimat dezacordul cu afirmațiile conform cărora guvernul lor nu este incluziv.

„Există oameni de toate limbile, rasele și orientările în Emiratul Islamic”, se arată în comunicat. În luna martie ONU a catalogat Afganistanul drept cea mai represivă țară din lume pentru femei.

La nivel oficial, talibanii sunt considerați teroriști în Rusia

Cel de-al 23-lea summit al Consiliului șefilor de stat ai OCS a avut loc ieri în format virtual, cu participarea președinților din China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Tadjikistan, Uzbekistan și Iran. Belarus și Mongolia au fost invitate ca țări observatoare, iar Turkmenistanul ca invitat al președintelui Vladimir Putin.

Afganistanul are la rândul său statutul de țară observatoare a OCS, însă talibanii nu au fost invitați la summit întrucât mișcarea lor islamistă este catalogată ca fiind teroristă în Rusia.

Cu toate acestea, o delegație a talibanilor a fost primită într-o vizită oficială pentru discuții la Moscova în octombrie 2021, la scurt timp după ce mișcarea islamistă a revenit la putere în Afganistan.

La în formatul „Moscova” cu talibanii au mai fost implicate la momentul respectiv China, Pakistan, India şi Iran.

Câteva luni mai târziu, ministerul de externe de la Moscova a acreditat un diplomat al guvernului taliban, o premieră pentru diplomația rusă. Vestea a fost confirmată chiar de către ministrul rus de externe Serghei Lavrov.