Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunţat miercuri că forţele speciale sunt vizate de o anchetă independentă aflată în desfăşurare, fiind suspectate de activităţile ilegale în Afganistan, în principal de omorârea unor civili în urmă cu un deceniu.

Militari britanici în AfganistanFoto: Alastair Grant / PA Images / Profimedia

Anunţată în decembrie 2022 şi lansată în martie, „ancheta atinge în prezent stadiul audierilor pe fond şi sunt în măsură să confirm că acuzaţiile se referă la comportamentul forţelor speciale ale Regatului Unit”, a afirmă Wallace într-o declaraţie scrisă către parlament, scriu AFP și Agepres.

„Această confirmare se face în circumstanţele excepţionale ale acestei anchete, în care activităţile acestei organizaţii constituie nucleul investigaţiilor”, a adăugat ministrul.

Ancheta acoperă o perioadă întinsă între mijlocul lui 2010 şi mijlocul lui 2013, interval în care două familii afgane - opt persoane, printre care trei copii - ar fi fost ucise de forţele speciale britanice în timpul unor raiduri în Afganistan în 2011 şi 2012.

O anchetă a BBC, difuzată în urmă cu un an şi care a avut un mare ecou în Marea Britanie, a pus în evidenţă 54 de cazuri de persoane ucise de gloanţe în Afganistan, în condiţii suspecte, de către o unitate a forţelor speciale britanice, fapte care au fost acoperite de superiorii lor.

În Australia, o anchetă internă a concluzionat că 39 de civili şi prizonieri au fost „ucişi ilegal” în Afganistan de forţele speciale australiene. Un fost soldat acuzat de crimă de război a fost arestat în martie.