Fondul controversat de susținere a polițistului care l-a ucis pe tânărul Nahel în urmă cu o săptămână la Nanterre va fi închis marți seara, a anunțat pe Twitter inițiatorul său Jean Messiha, o figură de extremă dreapta și fost purtător de cuvânt al lui Eric Zemmour, potrivit AFP.

Proteste masive în Franța după moartea lui NahelFoto: Stephane Rouppert/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Contul, în care s-au strâns 1,5 milioane de euro, va fi „închis în această seară la miezul nopții”, a precizat el într-o înregistrare video postată pe rețeaua de socializare.

Descrisă drept o „casetă a rușinii” de mai mulți lideri de stânga, această strângere de bani pe site-ul GoFundMe pentru a ajuta familia polițistului a avut un succes neașteptat și a stârnit o dezbatere aprinsă.

Stânga critică, dreapta aprobă

Înainte ca Jean Messiha să anunțe închiderea acesteia, deputații Mathilde Panot (La France insoumise) și Arthur Delaporte (PS) anunțaseră că vor sesiza justiția pentru a obține închiderea fondului.

„Aceast fond poate fi considerat ilegal” și „trebuie închis”, a declarat Arthur Delaporte, anunțând că va sesiza procurorul general al Parisului, Laure Beccuau.

„Nu există niciun dubiu asupra intențiilor inițiatorului acestui fond, care se folosește de tragedia de la Nanterre pentru a stabili și promova idei politice care incită la ură”, a scris parlamentarul de Calvados procurorului general.

„La rândul său, Mathilde Panot, liderul deputaților LFI în Adunarea Națională, a calificat fondul drept „o insultă la adresa celor dragi lui Nahel”.

„Sprijin pentru familia polițistului din Nanterre, Florian M., care și-a făcut meseria și care plătește acum un preț greu”, se arată în textul care însoțește fondul.

Cei doi deputați au considerat că acest lucru ar putea constitui o incitare la ură și ar putea da naștere la un „risc grav de dezordine publică, având în vedere situația deosebit de instabilă din țară”.

Dreapta și extrema dreaptă, care consideră că poliția ar trebui să primească un sprijin fără echivoc, nu au avut obiecții.

„Este o abordare pe care o aud, pe care o înțeleg, care nu mi se pare că este contrară principiilor noastre. Dimpotrivă, nu mi se pare șocant să susținem familia unui polițist care trece și ea prin momente dificile astăzi”, a declarat luni Eric Ciotti, președintele partidului Les Républicains (LR), fără a exclude posibilitatea de a face el însuși o contribuție.

Din partea guvernului, premierul Elisabeth Borne și ministrul său de interne, Gérald Darmanin, au estimat că este de competența justiției să se pronunțe asupra legalității sale.

Elisabeth Borne a adăugat luni că „faptul că a fost o persoană apropiată extremei drepte cea care a lansat această campanie de strângere de fonduri nu contribuie, fără îndoială, la calm”.