Guvernul olandez a anunțat marți că va interzice telefoanele mobile, tabletele și ceasurile smart în sălile de clasă începând de la 1 ianuarie 2024 pentru a încerca să limiteze distragerea atenției elevilor, relatează Reuters.

Telefoane mobile in sala de clasaFoto: David Herraez / Alamy / Profimedia Images

Executivul condus de Mark Rutte a precizat că dispozitivele electronice vor fi permise în sălile de clasă doar când este nevoie de ele în mod specific, ca de exemplu în timpul lecțiilor de însușire a abilităților digitale. Excepții vor fi prevăzute și pentru elevii care au nevoie de ele din motive medicale sau pentru cei cu dizabilități, dacă au nevoie de astfel de dispozitive.

„Chiar dacă telefoanele mobile au ajuns întrepătrunse cu viețile noastre, ele nu își au locul în sala de clasă”, a declarat ministrul olandez al educației Robbert Dijkgraaf într-un comunicat remis presei.

„Elevii trebuie să fie capabili să se concentreze și trebuie să primească oportunitatea de a învăța bine. Cercetările științifice arată că telefoanele mobile sunt un factor perturbator. Trebuie să îi protejăm pe elevi de acest lucru”, a adăugat el.

Interdicția este un rezultat al negocierilor dintre minister, școli și organizațiile asociate. Dijkraaf a precizat de asemenea că modul în care va fi implementată interdicția va fi lăsat la latitudinea școlilor, dar că ministerul va adopta reguli generale dacă această abordare descentralizată nu va avea rezultate până în vara anului viitor.

Italia a interzis la rândul ei folosirea telefoanelor mobile și a dispozitivelor electronice în sălile de clasă în luna decembrie a anului trecut.