Atacatorul din Tadjikistan, care a împușcat mortal două persoane vineri pe Aeroportul Chișinău, a murit luni la spital, la trei zile după atac, spune Poliția, potrivit TV8.md.

atac pe aeroportul din Chisinau, unde un barbat din Tadjikistan a omorat doua persoaneFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Potrivit poliției, bărbatul în vârstă de 43 de ani a rămas inconștient după ce a fost rănit în timpul schimbului de focuri de armă de pe aeroport, iar luni în jurul orei 22.20 a fost declarat decesul.

Anterior, pe numele lui, a fost emis un mandat de arest pentru 30 de zile.

Reamintim că vineri, după ce i s-a interzis intrarea în Republica Moldova, bărbatul a luat arma de la polițistul de frontieră și a tras mai multe gloanțe. Ulterior, agresorul a fost neutralizat și încătușat de trupele speciale.

Potrivit Ziarul de Gardă, bărbatul se numea Rustam Ashurov și era cercetat pentru răpirea unui vicepreședinte de băncă.

Fost polițist, nu membru Wagner

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a spus că la data intrării pe teritoriul Republicii Moldova, bărbatul nu figura în „niciun sistem informațional de căutare” și nu era membru Wagner sau al vreunei grupări teroriste.

„Este cercetat pentru răpire de persoană. Este un criminal ordinar, care a comis o crimă similară în anul 2013 pe teritoriul Tadjikistan, pentru care a ispășit pedeapsa și a ieșit înainte de termen din pușcărie. Este fost angajat al poliției din Tadjikistan care a activat 7 ani de zile în structurile Ministerului Afacerilor Interne, dar a fost concediat exact pentru manierele și acțiunile criminale comise”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Procuratura generală a anunțat o anchetă privind „eșecul sau îndeplinirea necorespunzătoare a sarcinilor de serviciu de către persoanele implicate în asigurarea securității aeroportului”.

Președintele Maia Sandu a declarat marți zi de doliu pentru victimele schimburilor de focuri și a acordat medalii postume celor care au fost uciși.