Israelul a efectuat lovituri aeriene în Siria în apropierea orașului Homs, aflat sub controlul forțelor guvernamentale, a relatat duminică presa de stat siriană, iar armata israeliană a declarat ulterior că a răspuns la tiruri de rachete, potrivit AFP.

Locul din Israel unde au căzut resturile unei rachete trase din SiriaFoto: AP / AP / Profimedia

„Inamicul israelian a efectuat lovituri aeriene de la nord-est de Beirut, vizând anumite puncte din jurul orașului Homs", a declarat o sursă militară citată de agenția de presă siriană SANA.

Apărarea aeriană siriană a interceptat unele rachete în zona rurală la nord de Homs, sursa militară spunând că au existat pierderi „materiale".

Într-o declarație care nu a făcut nicio referire la lovituri, emisă duminică la scurt timp după miezul nopții, ora locală, armata israeliană a precizat că „o rachetă antiaeriană siriană a fost trasă din Siria spre Israel".

„Se pare că racheta a explodat în aer deasupra teritoriului israelian. Până în prezent, nu au fost date instrucțiuni specifice civililor din Israel", a continuat aceasta, adăugând că examinează detaliile incidentului.

Câteva ore mai târziu, armata a anunțat că „avioanele de război (au) bombardat o baterie antiaeriană din Siria ca răspuns la tirul unei rachete antiaeriene din Siria spre teritoriul israelian mai devreme în acea noapte. Avioanele de război au vizat și alte ținte din regiune".

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), un ONG cu sediul în Marea Britanie care dispune de o rețea amplă de surse în Siria, loviturile israeliene au vizat o bază de apărare aeriană din Qadmous (vest), ucigând un militar al Gărzilor Revoluționare Islamice, armata de elită a Republicii Islamice Iran, și rănind alți patru.

La 14 iunie, Israelul a efectuat un alt raid aerian în apropiere de Damasc, rănind un soldat sirian. Loviturile au vizat „depozite de arme aparținând luptătorilor pro-iranieni și au provocat un incendiu", potrivit OSDH.

De la începutul războiului din Siria, în 2011, Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene împotriva pozițiilor deținute de regimul sirian, precum și de forțele iraniene și Hezbollah, aliați ai Damascului și dușmani declarați ai Israelului.

Israelul comentează rareori aceste lovituri, dar susține că dorește să împiedice Iranul să se instaleze la porțile sale.