Liderul din Hong Kong, John Lee, a declarat că oraşul trebuie să se apere de „forţele distructive care se angajează în rezistenţă uşoară”, cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la retrocedarea coloniei britanice către China, informează News.ro citând France Presse.

Liderul din Hong Kong, John LeeFoto: Chen Duo / Xinhua News / Profimedia

John Lee a declarat că Hong Kong-ul este acum „în mare parte stabil”, dar este încă vizat de ţările care se opun ascensiunii Chinei.

„Există, de asemenea, forţe distructive angajate în rezistenţă soft, ascunse în interiorul Hong Kong-ului”, a adăugat fostul şef al securităţii. „De aceea, trebuie să rămânem vigilenţi şi să luăm chiar noi iniţiativa pentru a proteja securitatea naţională”.

Marea Britanie a cedat fosta sa colonie Chinei în 1997, lăsând loc unui model de guvernare de 50 de ani numit „o ţară, două sisteme”, care a fost menit să garanteze libertăţile de bază şi un anumit grad de autonomie.

Până în 2019, la 1 iulie, a fost o ocazie de a demonstra libertăţile de care se bucura oraşul în comparaţie cu China continentală, mii de locuitori mărşăluind în paralel cu sărbătorile pentru a-şi exprima revendicările politice şi sociale.

Dar acestea, ca toate adunările, au fost interzise de poliţie în ultimii doi ani, oficial din motive de sănătate şi siguranţă.

Potrivit criticilor guvernului, Legea securităţii naţionale impusă în 2020 de Beijing după protestele din 2019 a redus la zero libertăţile promise.

De la intrarea în vigoare a legii, numeroase personalităţi din opoziţie au fost în închisoare sau în exil.

Avertismente

Sâmbătă, străzile au fost liniştite, iar poliţia a declarat că nu a primit nicio cerere de marş.

Potrivit presei locale, peste 6.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi în oraş pentru a asigura ordinea.

Cinci activişti au declarat pentru AFP că autorităţile le-au "reamintit" să nu organizeze manifestaţii pe 1 iulie sau în perioada premergătoare aniversării.

În discursul său, John Lee a mai spus că centrul financiar, a cărui economie a avut de suferit din cauza restricţiilor severe impuse în timpul pandemiei, se află pe „drumul rapid de revenire la normalitate”.

Responsabil de securitata Hong Kong-ului la protestele din 2019, Lee a fost învestit în funcţia de lider al oraşului la 1 iulie 2022, după ce a candidat pentru acest post fără opoziţie şi cu sprijinul Beijingului.

El a declarat că se aşteaptă ca PIB-ul să crească „cu aproximativ 3,5 - 5,5%” în 2023.

Regiunea Administrativă Specială (RAS) a Chinei s-a conformat aşa-numitei politici a Beijingului „Covid zero” timp de aproape trei ani, cu preţul separărilor de familii, al opririi turismului şi al unei lovituri dure date companiilor.

Cu toate acestea, oraşul s-a confruntat cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate Covid-19 din lume - în principal din cauza ratelor scăzute de vaccinare în rândul locuitorilor săi, în special al persoanelor în vârstă.