Președintele Joe Biden a anunțat vineri noi măsuri pentru a le oferi americanilor o ameliorare a împrumuturilor studențești și a condamnat Curtea Supremă a SUA pentru că a blocat un plan de anulare a unor datorii de sute de miliarde de dolari, care era popular printre alegătorii săi, potrivit Reuters.

Joe BidenFoto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Blocat de instanța cu înclinații conservatoare, Biden a declarat reporterilor că administrația sa va urmări reducerea împrumuturilor studențești pe o altă cale, cea a Legii privind învățământul superior. Departamentul Educației a lansat un proces de reglementare „rulemaking" care va dura probabil luni de zile.

Planul administrației Biden a fost blocat cu 6 voturi „împotrivă” și 3 „pentru”, judecătorii votând pe linii ideologice, la fel ca în cazul deciziei din urmă cu o zi când Curtea Supremă a anunțat că programele de tip „affirmative action” (discriminare pozitivă) din universitățile americane contravin Constituției.

Judecătorul-șef al curții, John Roberts, și ceilalți 5 judecători conservatori au notat în noua decizie că administrația Biden și-a luat libertatea de a „extinde” ștergerea datoriilor pentru „aproape fiecare student din țară care s-a împrumutat”, în condițiile în care Congresul, ramura legislativă a guvernului american, a stabilit doar câteva situații specifice pentru astfel de măsuri.

Datoriile studențești se oferă la acele garanții luate de studenții americani pentru a putea urma studii universitare în condițiile în care costurile cu educația superioară au crescut enorm în ultimele decenii în Statele Unite.

Biden a declarat că administrația sa va urmări o altă modalitate de a-și atinge obiectivul

„Decizia de astăzi a închis o cale. Acum vom începe o alta”, a declarat Biden reporterilor.

„Cred că decizia instanței de a anula programul meu de reducere a datoriilor studenților a fost o greșeală, a fost greșită. Nu voi înceta să lupt pentru a le oferi împrumutaților ceea ce au nevoie, în special celor aflați la capătul inferior al scării economice.”, a susținut președintele

Ca parte a planului general, Departamentul Educației a finalizat un program de reducere a plăților pe care debitorii cu împrumuturi de licență trebuie să le plătească lunar la 5% din venit, în loc de 10%, ceea ce, potrivit administrației, îi va ajuta să economisească 1.000 de dolari pe an.

Planul prevedea ca americanii care au contractat împrumuturi pentru a merge la facultate sau studii postliceale să beneficieze de o ștergere în valoare de 10.000 de dolari a datoriilor, dacă venitul lor anual este de sub 125.000 de dolari.

În cazul familiilor cu venituri mai mici de atât, facilitatea urma să fie de 20.000 de dolari.

Democrata Alexandria Ocasio-Cortez l-a îndemnat pe Biden să folosească autoritățile din cadrul Legii privind învățământul superior pentru a continua anularea împrumuturilor înainte ca plățile să fie reluate după o pauză. „Încă avem puterea de a anula și trebuie să o folosim, altfel ne vom confrunta cu o criză economică pentru milioane de oameni", a spus ea pe Twitter.

Aproximativ 53% dintre americani au sprijinit planul lui Biden, în timp ce 81% dintre democrați au făcut acest lucru, a arătat un sondaj Reuters/Ipsos din acest an.