Statele Unite au avertizat vineri în legătură cu o nouă lege chineză de contraspionaj, afirmând că societățile americane și alte companii străine din această țară ar putea fi sancționate de autoritățile chineze pentru activități comerciale obișnuite, potrivit Reuters.

șah geopolitic SUA vs ChinaFoto: Moodboard Stock Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Legislatorii chinezi au adoptat în acest an o actualizare de amploare a legislației antispionaj a Beijingului, care intră în vigoare la 1 iulie, interzicând transferul oricăror informații legate de securitatea națională și lărgind definiția spionajului.

De asemenea, în acest an, China a luat măsuri drastice împotriva firmelor americane de consultanță, o măsură despre care grupurile de lobby din mediul de afaceri au spus că i-a neliniștit pe investitorii străini din cea de-a doua economie ca mărime din lume.

Centrul național de contrainformații și securitate al SUA (NCSC) a declarat că Beijingul a considerat fluxul de date în exterior ca fiind un risc pentru securitatea națională și că legile noi și cele existente ar putea obliga cetățenii chinezi angajați pe plan local de către companii să ajute la eforturile serviciilor de informații chineze.

„Aceste legi oferă guvernului RPC (Republica Populară Chineză) motive legale extinse pentru a accesa și controla datele deținute de firmele americane din China”, a precizat NCSC.

„Companiile și persoanele fizice americane din China ar putea, de asemenea, să se confrunte cu sancțiuni pentru activități comerciale tradiționale pe care Beijingul le consideră acte de spionaj sau pentru acțiuni despre care Beijingul consideră că ajută la sancțiunile străine împotriva Chinei”, a mai spus acesta.

Serviciul a precizat că ambiguitățile legii înseamnă că „orice documente, date, materiale sau articole” ar putea fi considerate relevante pentru securitatea națională chineză, punând, de asemenea, în pericol jurnaliștii, academicienii și cercetătorii.

Ambasada Chinei la Washington a declarat că Beijingul are dreptul de a proteja securitatea națională prin intermediul legislației interne.