Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul unui sondaj realizat în Republica Moldova se pronunţă împotriva unirii cu România, în favoarea aderării la UE şi împotriva intrării în NATO.

Republica MoldovaFoto: Mihai Karaush / Sputnik / Profimedia

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum (vi s-ar cere să votaţi) cu privire la unirea Republicii Moldova cu România Dvs. aţi vota pentru Unire sau împotriva Unirii?”, 40% au răspuns că ar vota pentru unire, în timp ce 50,3% au declarat că ar vota împotrivă.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (58,5%) declară că ar vota în favoarea aderării la UE în cazul unui referendum, iar 30% ar vota împotrivă.

În ceea ce priveşte aderarea la NATO, mai mult de jumătate, 52,6% ar vota împotrivă, iar 33,4% s-ar pronunţa în favoarea aderării.

Aproape un sfert dintre subiecţi consideră că Putin personal poartă cea mai mare vină pentru războiul din Ucraina, celelalte răspunsuri fiind, în ordine: SUA - 17,8%, Federaţia Rusă - 15,9%, conducerea Ucrainei - 11,7%, NATO - 9,6%, ambele ţări - 4,8%.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Studii Sociale şi Marketing „CBS-Research”, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în intervalul 10 – 19 iunie, pe un eşantiom de 1121 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult, prin interviu telefonic moderat de intervievator (CATI). Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +2,5% Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenţilor posibilitatea de a alege varianta. (News.ro)