Polițistul francezcare a tras focul de armă care l-a ucis pe tânărul Nahel marți, în timpul unui control în trafic la Nanterre (Hauts-de-Seine), și-a cerut scuze familiei acestuia în timpul reținerii sale, a declarat joi avocatul său, Laurent-Franck Liénard, potrivit AFP.

Noi proteste violente în Franța după ce poliția a împușcat mortal un băiat de 17 aniFoto: Christophe Ena / AP / Profimedia

„Primele cuvinte pe care le-a spus au fost pentru a-și cere scuze și ultimele cuvinte pe care le-a spus au fost pentru a-și cere scuze față de familie”, a declarat Liénard.

„Clientul meu a fost extrem de șocat de violența acestei înregistrări video (...) pe care a văzut-o pentru prima dată în timp ce se afla în custodia poliției”, a declarat avocatul său, referindu-se la imaginile în care apare trăgând focul care a provocat moartea tânărului de 17 ani.

„Este devastat, el nu se trezește dimineața ca să ucidă oameni. Nu a vrut să ucidă”, a adăugat el.

Moartea sa a fost urmată de o explozie de violențe, în special în regiunea pariziană, care a continuat să se agraveze în noaptea de miercuri spre joi.

Polițistul în cauză a fost inculpat joi pentru omor din culpă și plasat în arest preventiv, la două zile după moartea în apropiere de Paris a unui adolescent, Nahel, care a dus la două nopți de violențe în Franța și la un „marș alb” care s-a încheiat joi în confuzie și ciocniri, potrivit AFP.

„Agentul de poliție deferit astăzi în cadrul unei anchete judiciare pentru omor voluntar a fost inculpat pentru această infracțiune și plasat în arest preventiv”, a precizat parchetul într-un comunicat de presă.

Avocatul a declarat că va face apel împotriva detenției sale vineri dimineață.

„În această seară, clientul meu a ajuns la închisoare pentru că a tras un foc de armă pe care l-a considerat necesar, cu arma care i-a fost dată de stat pentru a asigura siguranța sa și a cetățenilor”, a declarat pentru AFP avocatul polițistului, Laurent-Franck Liénard.

„Vom contesta și vom lupta împotriva acestei decizii judiciare folosind toate mijloacele legale. Vom demonstra că a acționat în conformitate cu legea, după ce presiunea politică și furia din stradă se vor calma și ne vom putea face auziți”, a adăugat el.

Pe același subiect: