OPEC a restricționat accesul reporterilor de la Reuters, Bloomberg și The Wall Street Journal la următoarea întâlnire a directorilor din industria petrolieră cu miniștrii de energie din țările membre ale organizației și aliații acestora, relatează agenția Reuters.

Sediul OPEC, VienaFoto: Philipp-Moritz Jenne / AP / Profimedia

Cele 3 organizații mass-media se numără printre cele mai mari din lume iar două dintre ele sunt specializate pe știri financiare.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, OPEC+, include țări ca Arabia Saudită și Rusia. OPEC+ este responsabilă de peste 40% din producția mondială de petrol.

OPEC a refuzat să comenteze de ce jurnaliștii celor 3 organizații mass-media nu au fost invitați la următorul seminar pe care îl găzduiește în perioada 5-6 iulie la Viena.

„Credem că transparența și presa liberă servesc atât cititorii, cât și piețele și interesul public, și obiectăm față de această restricție”, a declarat un purtător de cuvânt al Reuters, dând asigurări că agenția va continua să scrie despre OPEC într-o manieră „indepenentă, imparțială și de încredere”.

„Suntem foarte îngrijorați de perspectiva excluderii de către OPEC a anumitor jurnaliști, inclusiv de la Bloomberg, de la seminarul de săptămâna viitoare”, a declarat și Bloomberg News într-un comunicat de presă.

Acesta ar urma să fie al doilea eveniment consecutiv al OPEC+ la care OPEC a restricționat accesul presei, după ce tot celor 3 organizații mass-media li s-a refuzat prezența la o întâlnire care a avut loc pe 4 iunie la Viena.

Alte publicații din domeniu precum Financial Times au fost invitate însă să participe.