Spania se confruntă cu primul val de căldură din această vară, temperaturile depășind luni 44 de grade în sudul țării, potrivit agenției meteorologice (Aemet), care a plasat mai multe regiuni în stare de alertă, citează AFP.

Centrul MadriduluiFoto: Dreamstime.com

Valul de căldură, care a început duminică, a ridicat mercurul în termometre la peste 38 de grade la Madrid și la 44,4 grade la El Granado, în Andaluzia (sud-vest), potrivit Aemet.

Duminică, mercurul ajunsese deja la 43,8 grade în această localitate situată în apropiere de granița cu Portugalia, potrivit agenției meteorologice, care se așteaptă ca temperaturile să revină la niveluri mai suportabile până la mijlocul săptămânii.

La Sevilla (sud-vest), unde termometrul a ajuns luni la 42,9 grade, temperaturile galopante au obligat numeroși muncitori să își modifice programul de lucru pentru a evita insolația.

„În mod normal, lucrăm de la ora 8.00 la 15.30, dar am schimbat acest lucru la 7.00 la 14.30”, a declarat Miguel Angel, un muncitor în construcții, pentru AFPTV.

„Acum trei ani, am făcut de patru ori insolație” în timp ce lucram, „insolații care m-au făcut să îmi pierd cunoștința. Astăzi, sunt foarte atent”, a explicat el.

Temperaturile galopante au determinat autoritățile să activeze planurile anti-căldură, care determină diferitele niveluri de risc pentru populație și le permit să adapteze orele de școală și de lucru în aer liber.

În 2022, mai mulți muncitori au murit la locul de muncă în Spania din cauza temperaturilor extreme. Aceste decese au determinat autoritățile să intensifice măsurile de protecție. (foto: Dreamstime)

Atenţionare de călătorie transmisă de MAE - Coduri roşu şi portocaliu de caniculă, în Spania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Spania, Comunitatea Autonomă Andaluzia şi Comunitatea Autonomă Extremadura, că Agenţia Meteorologică spaniolă a emis coduri roşu şi portocaliu de caniculă, pentru perioada 26 - 28 iunie 2023.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://www.meteoalarm.org, http://sevilla.mae.ro/contact, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.