Partidul de dreapta al fostului premier Kyriakos Mitsotakis are avans în alegerile legislative de duminică din Grecia, potrivit exit poll-urilor, care ar trebui să-i ofere majoritate absolută, relatează AFP.

Alegeri în GreciaFoto: Petros Giannakouris / AP / Profimedia

Noua Democrație (ND), aflată la putere din 2019 până la sfârșitul lunii mai, ar câștiga între 40% și 44% din voturi în fața partidului de stânga Syriza al lui Alexis Tsipras, care ar obține între 16,1% și 19,1% din voturi... , un scor și mai mic decât la alegerile precedente din 21 mai, potrivit exit poll-urilor publicate la închiderea secțiilor de votare de canalele de televiziune.

Aproximativ 9,8 milioane de greci cu drept de vot au fost aşteptaţi duminică la urne pentru a alege un nou parlament.

Sondajele de dinainte de alegeri sugerau o victorie clară pentru partidul conservator Noua Democraţie (Nea Dimokratia, ND), condus de premierul Kyriakos Mitsotakis, în timp ce unele agenții preconizau că ar putea obţine peste 40% din voturi.

Formarea unui guvern condus de Mitsotakis este aproape sigură datorită sistemului electoral din Grecia, în care cel mai puternic partid mai primeşte un bonus de cel puţin 20 de mandate în parlamentul de 300 de locuri.