​Administrație locală, cocaină, aventuri extraconjugale și un patruped care ar putea deveni primul câine care să dețină titlul de primar onorific al unui oraș. Nu este film, iar toate acestea se leagă de Primăria din Toronto.

Toronto, CanadaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Totul a pornit după ce John Tory, fostul primar al orașului Toronto, și-a dat demisia după 8 ani de zile, după ce un articol din februarie din Toronto Star a dezvăluit că primarul, în vârstă de 68 de ani și căsătorit, a avut o aventură extraconjugală cu o persoană angajată în Primărie, în vârstă de de 31 de ani, în timpul pandemiei Covid-19. A demisionat la câteva zile după ce a fost publicat articolul, scrie BBC.

Dar asta a fost doar picătura care a umplut paharul.

Tory a fost criticat pentru lipsa unei viziuni pentru Toronto și pentru adâncirea inegalității sociale într-unul dintre cele mai accesibile orașe din lume. Mulți au subliniat că în mandatele sale a crescut violența cu arme, a prețurilor locuințelor și a violenței în transportul public, precum și faptul că a crescut numărul persoanelor fără adăpost.

În ciuda acestor critici, Tory a fost ales de trei ori, ultima oară în octombrie 2022, cînd doar câteva persoane s-au încumetat să candideze împotriva sa.

Tory, care a preluat funcția de primar pentru prima dată în 2014, după ce primarul de dinaintea sa, Rob Ford, a fost pe prima pagină a ziarelor fumând cocaină.

Peste 100 de oameni și un câine, candidați la primăria din Toronto

Pe 26 iunie, candienii din Toronto merg să își voteze un alt primar. De data aceasta, orașul canadian nu duce lipsă de candidați. Numele a 101 oameni și a unui cățel, Molly, se vor afla pe buletinele de vot.

Câinele, care este un metis - lup cu husky, în vârstă de șase ani, și prietenul ei uman, Toby Heaps, candidează sub campania „opriți atacul cu sare” de pe drumurile orașului în timpul iernii.

Utilizarea excesivă a sării pe drumuri în timpul iernii, a susținut Heaps, poate răni labele câinilor, precum cele ale lui Molly. Campania sa propune, de asemenea, o remediere a inaccesibilității locuințelor, o majorare a taxelor pentru afacerile de miliarde de dolari și interzicerea sistemelor de încălzire cu combustibili fosili în casele noi și clădirile comerciale.

Dacă va câștiga, a spus Toby, o va desemna pe Molly drept primul primar onorific al orașului.

Cu atâta concurență, domnul Heaps – proprietarul lui Molly – a spus că este conștient că s-ar putea să nu devină următorul primar al Torontoului. Decizia sa de a candida, a spus el, s-a născut dintr-o conversație cu fiul său în vârstă de șapte ani.

„Am spus: „Bine, știi că există șanse mari să nu câștigăm. Cum te-ai simți atunci?””, a povestit Heaps.

„El a spus: „Aș fi supărat, aș fi trist, dar m-aș bucura că ai încercat”.