A început reuniunea de urgență convocată de Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell pentru a încerca să rezolve criza care a izbucnit la sfârșitul lunii trecute în nordul Kosovo și care a culminat cu rănirea a 30 de militari ai misiunii NATO în țară (KFOR) în timpul ciocnirilor de la Zvecan, din 29 mai.

Aleksandar VucicFoto: Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Discuțiile se vor concentra pe găsirea modalităților de reducere a tensiunilor în curs și revenirea la implementarea acordurilor de dialog, în special a acordului privind calea spre normalizare" dintre cele două țări, se arată într-o notă a Serviciului European de Acțiune Externă.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că va merge la Bruxelles pentru a discuta cu șeful diplomației europene, Josep Borrell, dar nu și cu premierul Kosovo, Albin Kurti, potrivit agentiei sarbe RTS.

"O discuție cu el nu are sens. Știe doar să țină predici filosofice și să discute probleme politice din centrul Serbiei, dar nu vorbește de persecutarea sârbilor din Kosovo" – a declarat Vučić, adăugând că "sunt lucruri foarte serioase și că Serbia se află într-o situație grea și sub mari presiuni".

"Discuțiile trebuie continuate, merg la Bruxelles să discut cu Borrell. Trebuie să priviți poziția Serbiei și să vedeți ce se poate face" – a declarat Vučić, adăugând că nu înțelege de ce trebuie să meargă la Bruxelles, dar va merge doar pentru ca mai apoi să nu se spună că refuză discuțiile.

"Eu niciodată nu am impus condiții pentru a discuta" – a declarat Vučić, adăugând că autoritățile kosovare au început să aresteze sârbi și la sud de râul Ibar. "Obiectivul lor este să alunge toți sârbii din Kosovo" – a declarat Vučić.

Amintim că șeful diplomației europene i-a invitat pe premierul Kosovo și președintele Serbiei la discuții în vederea detensionării situației din nordul Kosovo. Borrell a transmis că este necesară o detensionare urgentă a situației și organizarea de noi alegeri în nordul Kosovo.(Rador)