Sunete de lovituri au fost detectate sub apă de un sonar în timpul căutării în Atlantic a submarinului care a dispărut cu cinci persoane la bord în apropierea epavei Titanicului, a anunțat marți presa americană și AFP.

Submarinul TitanFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
  • UPDATE 15:24 Paza de coastă americană a precizat că au fost desfășurate căutări cu ajutorul unor vehicule operate de la distanță (ROV) în zona în care aeronavele canadiene au detectat marți zgomotele subacvatice, în condițiile în care estimările sunt că cei de la bord mai au oxigen pentru mai puțin de 24 de ore. „Aceste căutări cu ROV au dat rezultate negative, dar continuă", a scris miercuri Paza de Coastă americană pe Twitter.

Potrivit revistei Rolling Stone, un avion canadian P8 „a auzit bubuituri în zonă la intervale de 30 de minute. Patru ore mai târziu, a fost desfășurat un sonar suplimentar, iar bubuiturile se auzeau în continuare".

CNN, citând un document intern al guvernului american, a relatat, de asemenea, despre bubuituri, fără a preciza când au fost detectate.

Autoritățile care se ocupă de căutări au trasmis marți seară o actualizare în care sugerează că s-au auzit mai multe sunete, dar nu au fost descrise drept bubuituri. Cu toate acestea, indică „speranța continuă” că se vor găsi supraviețuitori, se arată în actualizare.

Un renumit oceanograf a declarat marți că este „plin de speranță" după ce au fost auzite zgomote de bubuituri în timpul căutării submersibilului dispărut Titan - iar echipele nu trebuie să aștepte pentru a „aduce echipamente acolo".

„Speranța mea este că au petrecut mult timp și au folosit multe resurse încercând să localizeze de unde vin bang-urile", a declarat David Gallo, consilier senior pentru inițiative strategice la RMS Titanic Inc.

„Timpul este esențial pentru că, odată ce ... ai o zonă de unde știi că vin bang-urile ... trebuie să trimiți acolo resurse - submarine și roboți - peste acel loc pentru a investiga”, a adăugat el, potrivit CNN.

Cei cinci de la bord nu mai au prea mult oxigen

Garda de coastă americană a spus marți, în jurul orei 13:00 ET (ora 20:00 în România), că cele cinci persoane aflate la bord mai au mai puțin de 40 de ore de aer respirabil.

Cursa contracronometru pentru găsirea micului submarin Titan care a dispărut în timp ce ducea turiști la epava Titaniculuicontinuă. Cu toate acestea, există multe necunoscute și provocări în această misiune de salvare a celor cinci persoane de la bordul submarinului. Vezi aici care sunt provocările misiunii de salvare în timp ce nivelul de oxigen de la bordul submarinului scade.

Marți seară Paza de coastă a SUA a anunțat că a început o scufundare cu vehicul operat de la distanță (ROV) în ultima locație cunoscută a submarinului.

Franța a anunțat de asemenea marți că va trimite o navă de cercetare, L'Atalante, echipată cu un robot capabil să se scufunde la mare adâncime pentru a ajuta în operațiunea de căutare și salvare a oamenilor aflați la bordul Titan. Nava, numită Atalante, este administrată de institutul de cercetare Ifremer. Ifremer a declarat că a fost contactată luni de Marina SUA cu o cerere de ajutor.

Navele şi avioanele americane şi canadiene au împânzit zona aflată la 1.450 km est de Cape Cod, unele dintre ele lansând balize sonar care pot monitoriza până la o adâncime de 3.962 de metri, a explicat luni reporterilor contraamiralul John Mauger, de la Paza de Coastă a SUA.

Pe același subiect: