Antreprenorul sud-coreean Do Kwon, supranumit în perioada sa de glorie „regele criptomonedelor” de unii din sectorul crypto, a fost condamnat la închisoare în Muntenegru după ce a fost reținut în această țară în luna martie, anunță Reuters.

Do KwonFoto: Savo Prelevic / AFP / Profimedia Images

O instanță din Muntenegru i-a condamnat pe Kwon și pe un asociat al acestuia la 4 luni de închisoare pentru folosirea unor pașapoarte false, potrivit presei locale.

Do Kwon este fostul CEO al Terraform Labs, compania care a creat TerraUSD, o criptomonedă de tip „stablecoin” a cărui prăbușire în luna mai a anului trecut a provocat panică și furie pe piețele crypto.

Se estimează că prăbușirea TerraUSD și a Terra-Luna, o altă monedă digitală creată de compania lui Kwon, a dus la pierderi de peste 40 de miliarde de dolari pentru investitorii lor anul trecut.

El a fost reținut în Muntenegru pe 23 martie alături de Han Chang-joon, fostul director financiar al Terraform Labs, în timp ce încercau să se urce într-un avion cu destinația Dubai la aeroportul din Podgorica.

Arestarea lui Do Kwon din cauza suspiciunilor legate de actele de identitate folosite i-a făcut pe unii din sectorul crypto să îl compare cu mafiotul american Al Capone, condamnat în Statele Unite pentru evaziune fiscală, în pofida acuzațiilor mult mai grave aduse la adresa sa.

Acuzațiile aduse „regelui criptomonedelor”

La scurt timp după reținerea sa în Muntenegru, procurorii americani au depus un rechizitoriu cu opt capete de acuzare împotriva sa la un tribunal din Manhattan. Rechizitoriul îl acuză pe antreprenor de fraudă a valorilor mobiliare, fraudă electronică, fraudă cu mărfuri şi conspiraţie.

Kwon era fugar de câteva luni, iar autorităţile sud-coreene au emis un mandat de arestare pentru el în septembrie anul trecut. Atât guvernul american, cât și cel sud-coreean au cerut extrădarea sa.

Peste 17 miliarde de dolari în valoare cripto s-au evaporat în doar câteva ore anul trecut, după prăbușirea celor două criptomonede ale Terraform Labs, colaps care a ridicat din nou întrebări despre monedele stabile („stable coins”) și despre activele crypto în general.

Poliția din Muntenegru i-a pus sub acuzare pe Do Kwon și Chang-joon pentru uz de fals după ce aceștia au încercat să plece în Dubai folosind pașapoarte false din Costa Rica și Belgia. Ofițerii au confiscat de asemenea laptopurile acestora și mai multe dispozitive electronice găsite în bagajele lor.

Autoritățile americane și cele din Coreea de Sud au cerut și echipamentele electronice în cererile de extrădare transmise guvernului de la Podgorica. O instanță din Podgorica a respins anterior cererile de eliberare pe cauțiune depuse de cei doi.