Autorităţile mexicane le-au recomandat joi cetăţenilor de pe întreg teritoriul ţării să ia măsuri de precauţie după ce un val neobişnuit de caniculă de primăvară târzie a dus la creşterea accentuată a temperaturilor, iar o ameliorare a situaţiei este preconizată abia peste câteva săptămâni, informează Reuters și Agerpres.

Caldura in MexicFoto: Ulises Ruiz / AFP / Profimedia

Datele Ministerului Sănătăţii până pe 9 iunie arată că cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa anul acesta din cauza temperaturilor mai ridicate decât în mod normal.

„Căldura este intensă!” a declarat Abigail Lopez, o asistentă din Ciudad de México, un oraş însorit, dar cu climat temperat, adăugând că bea mai multă apă şi poartă haine mai deschise la culoare în încercarea de a contracara efectele caniculei.

„În comparaţie cu anii anteriori, senzaţia e mult mai neplăcută”, a adăugat ea.

Maxime de peste 40 de grade în 10 state mexicane

Serviciul naţional de meteorologie a prognozat temperaturi de peste 30 de grade Celsius joi în toate cele 32 de state din ţară, cu maxime cu cel puţin 10 grade mai ridicate în cel puţin 23 din acestea.

Valul actual de căldură va continua pentru încă 10-15 zile, potrivit prognozei oamenilor de ştiinţă de la Institutul de Ştiinţe Atmosferice şi Schimbări Climatice din cadrul Universităţii Naţionale Autonome din Mexic, comunicate cu prilejul unei conferinţe prin webcast.

Specialiştii au adăugat că un nou val ar putea începe în primele zile ale lui iulie.

În Ciudad de México, copiii se stropesc cu apă în fântânile publice, iar navetiştii se protejează de soare cu ajutorul umbrelelor. Valurile precedente de caniculă din capitală, unde doar puţini rezidenţi deţin aparate de aer condiţionat, s-au produs în mare parte în lunile aprilie şi mai.

„E mult”, a declarat Roberto Cardenas, un pensionar, referindu-se la temperaturile de 32 de grade Celsius, şi explicând că de obicei e cu 15 grade mai răcoare.

Cel mai îndelungat val de caniculă din ultimii 20 de ani

În oraşul industrial Monterrey, capitala statului Nuevo Leon, lucrători ai serviciilor de urgenţă au oferit pahare de apă rece trecătorilor întrucât temperatura a depăşit 40 de grade Celsius.

În nouă state, printre care Nuevo Leon, pentru joi erau prognozate temperaturi de până la 45 de grade Celsius.

Erik Cavazos, şeful serviciilor de urgenţă din Nuevo Leon, a subliniat faptul că durata prelungită a actualului val de caniculă este semnificativă.

„În ultimii 20 de ani, nu am mai avut un val de caniculă atât de prelungit”, a precizat el. „De aceea l-am etichetat ca atipic”, a explicat acesta.