Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost audiat marţi de poliţişti, iar domiciliul său a fost percheziţionat, în cadrul investigaţiilor în dosarul privind intimidarea martorilor, una dintre părţile amplei anchete asupra suspiciunilor de finanţare de către Libia a campaniei sale prezidenţiale în 2007, informează AFP, care citează o sursă apropiată dosarului.

Nicolas SarkozyFoto: Lionel Urman / Sipa Press / Profimedia Images

În dosarul principal al acestei afaceri tentaculare, justiţia franceză îl suspectează pe fostul preşedinte şi pe mai mulţi dintre apropiaţii săi că au încheiat un pact corupt cu regimul dictatorului libian Muammar Al-Gaddafi, pentru a obţine un sprijin financiar ocult în timpul campaniei sale prezidenţiale victorioase din 2007.

După zece ani de anchetă, Parchetul naţional financiar al Franţei a cerut în luna mai un proces împotriva a 13 persoane, printre care Nicolas Sarkozy şi trei dintre foştii săi miniştri, care contestă categoric faptele.

Magistraţii vor, de asemenea, să fie judecat omul de afaceri franco-libanez Ziad Takieddine, acuzatorul principal în acest dosar. El afirmă că le-a dat, la sfârşitul lui 2006 şi începutul lui 2007, 5 milioane de euro lui Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne al Franţei, şi directorului său de cabinet Claude Gueant.

Carla Bruni-Sarkozy, audiată în calitate de martor

Tocmai schimbarea mărturiei acestui intermediar, la sfârşitul lui 2020, a făcut ca Sarkozy să fie interogat marţi de anchetatori.

Takieddine afirmase iniţial pentru media franceze că Nicolas Sarkozy nu beneficiase de nicio finanţare din partea lui Muammar al-Gaddafi, spre marea satisfacţie a fostului preşedinte francez. Însă Takieddine a revenit asupra afirmaţiilor sale două luni mai târziu.

Suspectând că această schimbare a putut fi una influenţată, justiţia franceză a declanşat o anchetă câteva luni mai târziu pentru intimidarea martorilor, asociere pentru săvârşire de infracţiuni şi escrocherie în bandă organizată.

Opt persoane sunt inculpate în cadrul acestei anchete, printre care foarte influenta Mireille Marchand, şefa unei agenţii de paparazzi, suspectată că a promis să-l remunereze pe Takieddine dacă acesta îşi va retrage acuzaţiile.

Pentru a elucida rolul lui Sarkozy în acest dosar, anchetatorii l-au audiat înainte de a-i percheziţiona, în prezenţa sa, domiciliul, situat într-un cartier rezidenţial în vestul Parisului. Soţia sa, Carla Bruni-Sarkozy, a fost de asemenea audiată, însă ca simplu martor.

În urma analizei declaraţiilor sale şi dovezilor pro şi contra, Sarkozy ar putea fi exonerat, însă este de asemenea posibil ca el să fie convocat pentru a fi inculpat. (Agerpres)