Liderul opoziției laburiste din Marea Britanie, Keir Starmer, a cerut duminică alegeri generale anticipate, după ce demisia fostului premier Boris Johnson din Parlament a adâncit și mai mult diviziunile din cadrul Partidului Conservator, potrivit AFP

Sir Keir Starmer, liderul laburist britanicFoto: Ray Tang/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Această farsă trebuie să înceteze. Oamenii s-au săturat” de guvernul conservator, a scris Keir Starmer pe Twitter.

Rishi Sunak, șeful guvernului care a preluat funcția în octombrie, „trebuie să convoace alegeri și să lase publicul să se pronunțe asupra celor 13 ani de eșecuri ale conservatorilor”, a adăugat liderul opoziției.

Liberal-democrații au cerut, de asemenea, alegeri anticipate. „A venit timpul ca publicul să aibă un cuvânt de spus în legătură cu acest guvern conservator haotic”, a declarat Daisy Cooper, viceliderul partidului.

Boris Johnson, care a demisionat de pe Downing Street în iulie anul trecut după o succesiune de scandaluri, a anunțat vineri seara că demisionează din funcția de parlamentar. Alți doi deputați, printre aliații săi apropiați, au demisionat și ei din Parlament vineri și sâmbătă.

Într-o declarație lungă, el a acuzat Comisia pentru privilegii, care se ocupă de ancheta parlamentară privind cazul „partygate” - petreceri organizate în Downing Street cu încălcarea restricțiilor anti Covid-19 - că încearcă să-l „alunge din Parlament”. El a spus că a fost victima unei „vânători de vrăjitoare” și l-a atacat dur pe succesorul său, Rishi Sunak.

Demisia sa și cea a celor doi aliați conservatori ai săi, Nadine Dorries și Nigel Adams, au declanșat alegeri parțiale în trei circumscripții, scrutine cu risc ridicat pentru majoritate. Conservatorii au suferit deja pierderi semnificative în alegerile locale din luna mai.

„Ar putea arunca conservatorii într-un război intern”

Lumea politică britanică se întreabă acum despre viitorul lui Boris Johnson, după ultima sa ispravă.

„Lumea s-a schimbat. El (Boris Johnson) a fost cel care s-a retras de pe scena politică, demisionând din funcția de deputat (...) Cu Rishi Sunak, avem o conducere excelentă la numărul 10”, a declarat secretarul pentru Energie, Grant Shapps, la Sky News, părând să excludă o revenire a fostului lider.

Însă ultraconservatorul Jacob Rees-Mogg, un aliat apropiat al lui Boris Johnson, a declarat pentru Mail On Sunday că Boris Johnson ar putea „reveni cu ușurință în Parlament la următoarele alegeri”.

El i-a avertizat pe oficialii Partidului Conservator „împotriva oricărei încercări de a-l bloca pe Boris în cazul în care va candida pentru nominalizarea partidului într-un alt colegiu”. Acest lucru ar „ar spulbera unitatea fragilă a partidului nostru și ar ar arunca conservatorii într-un război intern”, a spus el.