Fostul președinte american Donald Trump se confruntă cu o nouă provocare juridică - de data aceasta din partea guvernului pe care l-a condus - când va apărea săptămâna viitoare la tribunalul federal din Miami sub acuzația de păstrare ilegală a unor documente clasificate, obstrucționare și alte infracțiuni, potrivit Reuters.

Donald Trump in instantaFoto: Seth Wenig / UPI / Profimedia

Punerea sub acuzare a unui fost președinte american pentru acuzații federale este fără precedent în istoria americană și apare într-un moment în care Trump este favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Trump se confruntă cu șapte capete de acuzare legate de modul în care a tratat materialele guvernamentale sensibile pe care le-a luat cu el atunci când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021, potrivit unei surse familiare cu acest caz.

El urmează să se prezinte marți la tribunalul din Florida, cu o zi înainte de a împlini 77 de ani.

Trump poate candida și poate fi ales

Cazurile nu îl împiedică pe Trump să facă campanie electorală sau să preia funcția în cazul în care ar câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie 2024.

Experții juridici spun că nu ar exista niciun temei pentru a bloca depunerea sa jurământului chiar dacă ar fi condamnat și trimis la închisoare.

Anchetatorii au confiscat aproximativ 13.000 de documente de pe proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, în urmă cu aproape un an.

O sută erau marcate ca fiind clasificate, deși unul dintre avocații lui Trump declarase anterior că toate documentele cu marcaje clasificate au fost returnate guvernului.

"SUNT UN OM NEVINOVAT!" a scris Trump pe platforma sa socială Truth Social joi, după ce a anunțat că a fost pus sub acuzare.

Trump a declarat anterior că a declasificat aceste documente în timp ce era președinte, dar avocații săi au refuzat să facă acest argument în documentele depuse în instanță.

CNN a relatat vineri că Trump a declarat, după ce a părăsit funcția, că a păstrat informații militare pe care nu le-a declasificat. Aceste comentarii, înregistrate pe o casetă, ar putea fi o probă cheie în acest caz.

Judecătoare cu noroc pentru Trump

Judecătorul districtual american Aileen Cannon a fost desemnat inițial să supravegheze cazul, potrivit unei surse separate care a fost informată despre acest lucru. Ea ar putea prezida și procesul, a declarat sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Cannon, numită de Trump în 2019, a luat decizii care l-au favorizat în procesele juridice din timpul anchetei privind documentele de anul trecut. Deciziile ei au fost anulate în apel.

Cannon ar urma să stabilească, printre altele, când va avea loc un proces și care va fi sentința lui Trump dacă va fi găsit vinovat.

Avocatul lui Trump, Jim Trusty, a declarat pentru CNN că acuzațiile includ conspirație, declarații false, obstrucționarea justiției și reținerea ilegală de documente clasificate, în conformitate cu Legea spionajului.

Acesta este al doilea caz penal pentru Trump, care urmează să fie judecat în martie anul viitor la New York într-un caz de stat care provine de la o plată de bani către o fostă vedetă de filme pentru adulți pentru a-i cumpără tăcerea în legătură cu o relație extraconjugală.

Dacă va câștiga din nou președinția, Trump, în calitate de șef al guvernului federal, ar fi în măsură să stopeze cazul federal, dar nu și pe cel statal din New York. (Reuters)