Ciudatul experiment economic al lui Recep Erdogan intră într-o nouă etapă, la nici două săptămâni de la alegerile din Turcia. Speranța e că numirea lui Mehmet Șimșek în funcția de ministru al Finanțelor va însemna o întoarcere la 180 de grade a politicii economice controversate – pentru mulți, chiar dezastruoasă – pe care a avut-o guvernarea turcă până acum.

Recep ErdoganFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Șimșek, economist de profesie și membru al AKP, care a mai fost ministru în guvernări anterioare, e considerat favorit al investitorilor. Spre deosebire de șeful său, Recep Tayyip Erdogan, acesta e promotor al unor politici economice și monetare convenționale, cu un stat mai puțin implicat în economie. Asta ar putea contracara obsesia președintelui turc de a avea dobânzi foarte mici chiar și când țara e sufocată de inflație. Șimșek, care a fost economist-șef pentru regiunea EMEA al prestigioasei bănci americane Merrill Lynch, are pe umerii lui sarcina repunerii pe picioare a unei economii care suferă de doi ani. Deocamdată, lira a continuat să se devalorizeze, dar asta poate fi un semn că statul începe să ia piciorul de pe pedală.

Cu spectrul alegerilor generale care se apropie în câteva luni, Turcia vede o inflație care în sfârșit pare că se mai domolește. Chiar și așa, costul vieții rămâne unul ridicat pentru turci.

De la 1 ianuarie, prețul unui bilet pentru transportul în comun în Istanbul s-a majorat cu două lire, de la 7,67 de lire la 9,9 lire, o creștere de aproape 30%. Majorarea poate că nu este semnificativă pentru turiștii care vizitează orașul pentru câteva zile – în lei, prețul, chiar și majorat, al unui bilet este de circa 2,4 lei -, dar este încă un semn al inflației care macină de aproape un an și jumătate Turcia.

Turcia a înregistrat anul trecut cea mai mare inflație din ultimele două decenii și jumătate – în octombrie: 85,5%, iar în noiembrie, a doua lună consecutivă cu inflație-record, de 84,39%. Totuși, în luna decembrie, inflația s-a redus semnificativ, până la 64,3%, potrivit unui anunț făcut la începutul noului an de către biroul oficial de statistică din Turcia.

Citește pe Panorama.ro câteva dintre consecințele politicilor economice din Turcia.