O femeie în vârstă de 63 de ani din România a murit miercuri în peninsula Halkidiki din Grecia, o destinație de vacanță foarte populară, scrie presa elenă. Decesul ei a scos în evidență deficiențele privind acordarea asistenței medicale, după ce o ambulanță a reușit să ajungă pentru a-i acorda primul ajutor abia după 75 de minute, potrivit Kosmodromio.

Plaja Kavourotrypes din peninsula grecească HalkidikiFoto: Nicolas Economou-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Turista din România abia ajunsese împreună cu un grup care se află într-o croazieră în Halkidiki și i s-a făcut rău într-o tavernă din zona Ouranoupoli.

La scurt timp după ce au debarcat în portul Ouranoupoli, femeia s-a simțit rău în timp ce se afla într-o tavernă cu grupul, iar o ambulanță a fost solicitată pentru a acorda primul ajutor.

Presa elenă semnalează că există o problemă în sistemul sanitar în timp ce în întreaga peninsulă Halkidiki există doar cinci centre de sănătate, iar distanțele între ele sunt foarte mari.

În cazul turistei din România, deși ambulanța a plecat imediat după ce a fost chemată, ajutorul a sosit prea târziu, abia după o oră și 15 minute.

Femeia a suferit un stop cardiac și medicii au declarat decesul, în ciuda eforturilor de resuscitare cu un defibrilator pe care taverna îl avea, precum și a salvatorilor care s-au deplasat de urgență la fața locului, notează ThessToday.gr.

În urma acestui tragic eveniment, președintele lucrătorilor de ambulanță din Macedonia Centrală, Prodromos Develoglou, a subliniat că există o nevoie urgentă de redistribuire a ambulanțelor și salvatorilor în regiune, potrivit News Break.

El a adăugat că Halkidiki are o rețea rutieră specială, cu drumuri înguste și multe viraje, cu urcușuri și coborâșuri în zona muntoasă.

Săptămâna aceasta, tot în peninsula grecească au murit o femeie de 63 de ani și o tânără de 19 ani și copilul ei nenăscut după ce ambulanțele au ajuns prea târziu la cele două cazuri, mai scrie presa elenă.

Peninsula grecească Halkidiki este una dintre destinațiile preferate a românilor care vor să petreacă să-și petreacă concediul pe malul Mării Egee.