Nu este acordul de liber schimb la care a visat Londra, dar premierul britanic Rishi Sunak și președintele american Joe Biden au anunțat joi, la Washington, un nou parteneriat economic și au sărbătorit o prietenie regăsită, potrivit AFP

Rishi Sunak si Joe BidenFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

„Putem conta unul pe celălalt cu încredere absolută”, a declarat primul în cadrul unei conferințe de presă comune, în timp ce cel de-al doilea i-a asigurat că America nu are „un aliat mai apropiat” decât Regatul Unit.

O „declarație atlantică” prezentată vineri de cei doi lideri prevede o cooperare mai strânsă în domeniul industriei de apărare, al energiei nucleare civile și al furnizării de metale esențiale pentru tranziția energetică.

Referitor la acest ultim punct, Rishi Sunak a obținut de la Casa Albă promisiunea că producătorii britanici vor beneficia în parte de giganticul plan de subvenții al lui Joe Biden, Inflation Reduction Act, care promovează „made in America”.

Apărare și AI

Pe frontul apărării, președintele american a promis să deschidă accesul pe piața americană pentru producătorii britanici, pentru a stimula în special dezvoltarea rachetelor hipersonice.

Acordul dintre cele două țări, conceput pentru a face față Chinei și Rusiei, vizează, de asemenea, inteligența artificială, securitatea energetică și fiabilitatea lanțurilor de aprovizionare.

El poartă amprenta „noului consens de la Washington”, doctrina economică a administrației Biden, pentru care politica industrială și comercială trebuie să fie dictată de considerente de securitate și suveranitate, în ruptură cu dogma liberului schimb.

„O alianță indispensabilă”

„China și Rusia sunt pregătite să ne manipuleze, să ne exploateze sau să ne fure proprietatea intelectuală, să folosească tehnologia în scopuri autoritare sau să ne priveze de resurse vitale, cum ar fi energia. Nu vor reuși”, a promis Rishi Sunak.

La rândul său, Joe Biden a criticat marele program de investiții internaționale al Chinei, „Noile Drumuri ale Mătăsii”, descriindu-l drept un „program de îndatorare și confiscare” care „nu merge prea departe”.

Relația dintre cele două țări este mult mai fluidă astăzi decât era pe vremea lui Boris Johnson și Liz Truss, judecând după schimburile amicale dintre cei doi bărbați de stat la Casa Albă.

Primul ministru a mers chiar atât de departe încât a spus că ar trebui să vorbim mai degrabă despre o „alianță indispensabilă” decât despre o „relație specială”, termenul folosit în general pentru a descrie legătura dintre Londra și Washington.

În absența unui acord de liber schimb, Rishi Sunak a plecat de la Washington cu un oarecare sprijin din partea Statelor Unite pentru ambițiile sale de a reglementa inteligența artificială:

„Ne bazăm pe (Marea Britanie) pentru a conduce efortul” de reglementare la un viitor summit din toamnă, a declarat Joe Biden, subliniind că inteligența artificială „are potențialul de a provoca daune semnificative dacă nu este controlată”.

Ben Wallace în fruntea NATO

Președintele american a fost mai prudent în legătură cu un alt proiect londonez, și anume plasarea secretarului britanic al Apărării, Ben Wallace, în fruntea NATO.

„Poate” un britanic ar putea prelua conducerea Alianței Atlantice, a preconizat președintele american, în condițiile în care mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, se încheie în octombrie. El a considerat că Ben Wallace este „foarte calificat”, dar a subliniat că va trebui să se ajungă la un „consens” în cadrul NATO.