Franța este în stare de șoc după ce un bărbat de 32 de ani, de origine siriană, a înjunghiat patru copii în vârstă de până la trei ani și doi adulți, într-un parc din Annecy (oraș din Alpii Francezi). Doi dintre copii și un adult sunt în stare critică, medicii fiind rezervați în privința unui prognostic.

Bărbatul care a înjunghiat mai multi copii într-un parc din Franța Foto: NO CREDIT / Bestimage / Profimedia

Totul s-a petrecut în timpul dimineții, când sirianul, care aplicase pentru azil în Franța, declarându-se creștin, a atacat cu cuțitul copiii strigând de două ori „în numele lui Isus Hristos”. În momentul reținerii el avea o cruce creștină.

Agresorul „a început să țipe, s-a îndreptat spre cărucioare și a început să-i înjunghie în mod repetat pe cei mici”, a declarat un martor, citat de BMF TV.

O femeie intervievată de Le Figaro a declarat că sotul său îl văzuse pe bărbat cu o zi înainte vorbind singur pe o bancă din parc.

Atacatorul a fost identificat ca fiind Abdalmasih H, un bărbat de origine siriană, născut în februarie 1991. El a depus o cerere de azil pe 28 noiembrie 2022, în procedură normală, cerere în care s-a declarat creștin. Între timp el a obținut statut de refugiat în Suedia, pe 26 aprilie 2023.

Surse apropiate dosarului au declarat pentru Le Figaro că atacatorul este căsătorit cu o suedeză și este tatăl unui copil de trei ani.

BFMTV a contactat-o pe femeie care a precizat că este fosta soție a sirianului. Ea a povestit jurnaliștilor francezi că l-a întâlnit, în urmă cu cinci ani, pe Abdalmasih H. în Turcia. Acesta este originar din orașul Hassake din Siria, un oraș cunoscut cu o mare comunitate creștină până în 2011 și care a fost scena unor violente conflicte.

Cuplul, stabilit la Trollhattan, are o fetiță născută în Suedia, în vârstă de trei ani. Cei doi s-ar fi separat în urmă cu opt luni, iar femeia nu a mai primit vești de la bărbat de patru luni.

Potrivit femeii, atacatorul a părăsit Suedia pentru a veni în Franța, în Annecy.

Ea a mai spus că era un om „blând” care era foarte atent cu fetița.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat, pe Twitter, „atacul de o lașitate absolută”.

„Atac de o lașitate absolută în această dimineață într-un parc din Annecy. Copii și un adult sunt între viață și moarte. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile lor și salvatori”, a scris Macron.