Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat joi ca inadmisibile cererile primite de la opt femei din Polonia, care au susţinut că drepturile le-au fost încălcate de o decizie din 2020 a Tribunalului Constituţional al Poloniei ce a interzis avortul în cazul unor malformaţii ale fătului, relatează Reuters și Agerpres.

Protest in Polonia impotriva legii anti-avortFoto: Cezary Kowalski/SOPA Images

CEDO a precizat că alte circa 1000 de cazuri similare aşteaptă încă o decizie.

Interzicerea aproape totală a avorturilor intrată în vigoare în 2021 în Polonia a generat proteste masive în ţară. Legislaţia poloneză privind avortul este una din cele mai restrictive din Europa, alături de cea din Malta, aminteşte Reuters.

Cele opt femei, născute între 1980 şi 1993, au susţinut că li s-a interzis efectiv accesul la avort legal în caz de anomalii fetale.

„Curtea a considerat că reclamantele nu au furnizat dovezi medicale convingătoare privind un risc real de a fi afectate direct de amendamentele legislative din 2020”, a scris CEDO.

Consecinţele acestor amendamente în ce le priveşte pe reclamante sunt „prea îndepărtate şi abstracte pentru ca ele să se poată considera „victime” în definiţia Convenţiei europene pentru drepturile omului”, a mai menţionat CEDO în legătură cu decizia de joi, luată în unanimitate.