Economia Greciei s-a contractat în primul trimestru din 2023, un rezultat care ar putea influenţa datele mai ample privind zona euro, după ce Germania a intrat în recesiune, transmite Bloomberg.

Atena, GreciaFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

În perioada ianuarie-martie 2023, PIB-ul a scăzut cu 0,1% faţă de trimestrul patru din 2022, când se înregistrase un avans de 1,1%, arată datele Autorităţii Naţionale de Statistică. Toţi cei trei economişti intervievaţi de Bloomberg anticipau o creştere a economiei elene.

Declinul vine pe fondul scăderii investiţiilor, care a compensat creşterea cheltuielilor de consum şi a exporturilor.

Joi, Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) va publica datele finale privind zona euro, analiştii estimând o creştere zero.

Pentru Grecia, perspectivele arată bine, Comisia Europeană şi-a dublat estimările privind creşterea economiei în 2023, la 2,4%.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) se aşteaptă la o expansiune a economiei elene de 2,2% în 2023 şi de 1,9% în 2024.

Un mandat puternic al premierului Kyriakos Mitsotakis îi va permite să continue reformele şi politica fiscală responsabilă, sporind speranţele că statul elen îşi va recâştiga ratingul de tip investment-grade (recomandat pentru investiţii), pierdut în urmă cu 13 ani, apreciază analiştii. (Agerpres)