Faimoasa Statuie a Libertății și orizontul Manhattanului sunt învăluite într-o îngrijorătoare ceață galben-portocalie: incendiile de pădure din Quebec întunecă New York-ul, aflat la 800 de km spre sud, și fac aerul irespirabil pentru cei 8,5 milioane de locuitori, potrivit AFP.

Poluare record la New YorkFoto: David Dee Delgado / Getty images / Profimedia

„Nu se vede nici măcar Statuia Libertății”, protestează Jack Wright de pe malul East River, în Brooklyn. Acest fost avocat în vârstă de 76 de ani susține că „a renunțat la fumat acum 50 de ani”, dar spune că „tușește” la fel ca atunci când era fumător.

Măștile medicale reapar pe străzile din Manhattan, Brooklyn și Queens, în timp ce Hugh Hill își plimbă câinele în Central Park, uriașul plămân verde al capitalei economice și culturale a Statelor Unite.

Cu ochii afecați, acest avocat în vârstă de 43 de ani spune că face tot posibilul pentru a nu inspira prea mult din aerul cu mirosul său înțepător și caracteristic de lemn ars.

„Nu știu dacă este vorba de o problemă psihologică sau fizică, dar știu că există avantaje în a purta o mască, chiar dacă, evident, nu poate împiedica totul”, a declarat el pentru AFP.

New York-ul este învelit într-un smog galben-portocaliu (foto: David Dee Delgado / Getty images / Profimedia)

Condițiile se înrăutățesc / Poluare record de 324, pe o scară de la zero la 500

Chiar în centrul Manhattanului, inima financiară și de afaceri a megalopolisului, condițiile meteorologice se înrăutățesc de la o oră la alta: ceața galben-portocalie devine din ce în ce mai densă în jurul zgârie-norilor, iar aerul este aproape irespirabil pentru funcționarii care se grăbesc să ia prânzul.

Încă de marți, autoritățile orașului și ale statului au emis mesaje de avertizare pentru a-i atenționa pe newyorkezi cu privire la impactul brusc și fără precedent al acestor incendii din Canada, a căror intensitate și frecvență sunt legate de schimbările climatice.

Senatorul Chuck Schumer, liderul majorității democrate din Senatul de la Washington, s-a declarat „întristat să vadă că orașul New York, care de obicei se bucură de o bună calitate a aerului, are una dintre cele mai proaste calități ale aerului din lume din cauza acestor incendii de pădure” din Quebec, la 800 km mai la nord.

Situația este și mai gravă în marile suburbii verzi și luxoase de la nord de Bronx, de-a lungul râului Hudson, unde cerul devine galben-portocaliu-cenușiu.

Potrivit guvernatorului statului, Kathy Hochul, indicele de calitate a aerului a crescut de la „nociv” la „foarte nociv”, iar toate activitățile școlare și extrașcolare în aer liber au fost suspendate.

„Nu este o zi în care să vă antrenați pentru un maraton”, a avertizat primarul orașului, Eric Adams, în stilul său discret.

Potrivit site-ului IQAir.com, care monitorizează nivelul de poluare în întreaga lume, indicele de calitate a aerului pentru New York a atins miercuri după-amiază un nivel record de 324, pe o scară de la zero la 500.

Concentrația de microparticule PM2,5 este de peste zece ori mai mare decât standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.