Biroul Federal de Investigații i-a avertizat pe americani că infractorii folosesc din ce în ce mai mult inteligența artificială pentru a crea imagini cu conținut sexual explicit pentru a intimida și a extorca, conform Reuters.

Unul dintre sediile FBIFoto: Jonathan Weiss / Alamy / Profimedia Images

Într-o alertă transmisă în această săptămână, FBI spune că a observat recent o creștere a numărului de victime care au fost extorcate după ce infractorii au folosit versiuni falsificate ale unor imagini preluate din postări online sau din mesaje private.

  • „Fotografiile sunt apoi trimise direct victimelor de către infractori, pentru șantaj și hărțuire.
  • Odată distribuite imaginile, victimele se pot confrunta cu probleme majore în a împiedica partajarea continuă a conținutului sau eliminarea de pe internet”, arată FBI în alerta transmisă, conform Reuters.

Biroul Federal de Investigații mai spune că imaginile păreau reale, iar în unele cazuri victimele au fost copii.

FBI nu a dat detalii despre programul sau programele folosite pentru a genera imaginile cu conținut sexual, dar a avertizat că progresele tehnologice „îmbunătățesc continuu calitatea, personalizarea și accesibilitatea creării de conținut cu ajutorul inteligenței artificiale (AI)”.

Biroul Federal de Investigații nu a răspuns solicitării Reuters de a furniza detalii despre acest fenomen.

Folosirea unor fotografii pentru a crea imagini cu conținut sexual explicit este o tactică veche, dar lansarea instrumentelor de inteligență artificială cu sursă deschisă a făcut procesul mai ușor ca niciodată, scrie Reuters. Rezultatele sunt adesea imposibil de distins de fotografiile din viața reală, iar în ultimii ani au apărut mai multe site-uri și canale de social media specializate în crearea și schimbul de imagini cu conținut sexual cu ajutorul AI.