Cinci poliţişti din oraşul italian Verona au fost plasați în arest la domiciliu, iar alți 17 sunt cercetați în libertate, fiind acuzați de torturarea unor persoane pe care le-au reţinut, în special imigranţi, scrie presa italiană, citată de agenţiile AFP şi ANSA, conform Agerpres. Printre victime se numără și un român care trăiește pe străzile din Verona și care a povestit torturile la care a fost supus.

Politia din ItaliaFoto: Amichaelbrown | Dreamstime.com

Polițiștii reținuți sunt un inspector şi patru agenţi acuzaţi că au lovit şi insultat persoane reţinute în timpul unor diverse intervenţii, în perioada iulie 2022 – martie 2023. Ceilalţi 17 polițiști sunt cercetați pentru că nu ar fi încercat să împiedice aceste acțiuni, potrivit cotidianului La Stampa.

Român obligat de polițiștii italieni să urineze într-un colț al celulei, bătut şi târât acolo pentru a şterge urina cu fața sa

Conform La Stampa, una dintre victime este un român, care povesteşte cum poliţiştii l-au obligat să urineze într-un colţ al celulei sale din secţia de poliţie, refuzând să-l ducă la toaletă. Polițiștii s-ar fi năpustit asupra lui şi l-ar fi târât în acelaşi colţ al celulei pentru a curăţa urina cu fața sa.

Corriere della Sera scrie despre românul umilit de polițiști că îl cheamă Nicolae Daju, are 56 de ani și trăiește pe străzile din Verona din 2020.

  • „Dorm pe unde pot, uneori în gară, alteori, în alte nopți, trebuie doar să găsesc un adăpost. Pentru a mânca, există Runda de Caritate. Între timp, îmi caut de lucru ca muncitor, dar nu este ușor la vârsta mea”, le-a povestit el jurnaliștilor italieni.

Întâlnirea dintre Daju și polițiști a avut loc în 14 octombrie 2022.

  • „Eram la bar cu un prieten de-al meu și deodată vedem doi ofițeri venind spre noi: unul mare și înalt, celălalt mic. Mi-au cerut documentele și mi-au ordonat imediat să mă urc în mașină cu ei. Am parcurs cincizeci de metri, au oprit mașina și m-au bătut. Pur și simplu, fără niciun motiv…”.

El spune că, odată ajuns la secția de poliție, a fost bătut din nou:

  • „Mi-au dat pumni, apoi o bâtă pe spate. Unul dintre ei avea un spray în mână: mi-a dat cu el pe față și am leșinat. Cred că era un narcotic sau ceva de genul acesta (...)
  • Trebuia să mă duc la baie și până la urmă mi-au spus să o fac acolo, într-un colț. Asta am făcut, dar după aceea unul dintre gardieni m-a aruncat pe podea și mi-a apăsat fața pe podeaua udă, ca să mă facă să o curăț”.

Acoperit de vânătăi și urină, Nicolae Daju a rămas pe podea. Împotriva lui, în acea seară, ofițerii au formulat acuzații pentru „beție publică” și pentru că refuzase să semneze procesul-verbal întocmit de ei.

  • „Mă băteau, mă stropeau cu spray cu piper, mă insultau. Și încă nu știu de ce o făceau, nu înțeleg…”, mai spune românul.

Imagini virale

  • „Dacă aceste lucruri se confirmă, ar fi de o gravitate enormă”, a reacţionat miercuri ministrul italian de interne Matteo Piantedosi.

El spune că un asemenea comportament „aduce atingere demnităţii victimelor, dar şi onoarei şi reputaţiei” miilor de poliţişti oneşti.

Cu doar o săptămână în urmă, o braziliancă transgender a formulat o plângere la Milano împotriva unor poliţişti italieni care au bătut-o, violenţele fiind filmate, iar imaginile au devenit virale.

În imagini pot fi văzuți trei poliţişti care o încercuiesc pe femeia în vârstă de 41 de ani, lovind-o în cap şi în coaste cu bastoanele de cauciuc şi pulverizându-i gaz peste faţă, în timp ce ea stătea jos, pe stradă, cu mâinile ridicate. (Foto: Dreamstime.com)